Početna Gradske teme Folkloraši postavili prvi Ginisov rekord u igranju kola

Folkloraši postavili prvi Ginisov rekord u igranju kola

0

untitled

Više od 12.000 folkloraša početkom meseca igralo je najduže i najveće kolo kako bi postavili Ginisov rekord, koji u toj kategoriji do tada nije postojao. Predstavnici Ginisa za 021 kažu da ne postoji prethodno uspostavljen rekord za najduže kolo i uputili su nas na stranicu na njihovom zvaničnom sajtu pod nazivom Largest Serbian Folk Dance (Najveće srpsko kolo). Na toj stranici tek treba da se ubaci rekord u ovoj “disciplini”, a za kvalifikovanje potrebno je okupiti najmanje 250 učesnika.

Kako za 021 kaže predsednik Udruženja “Veliko kolo” Milan Veselinović, njima nije rečeno da ranijih rekorda u ovoj kategoriji uopšte nema.
Nama je samo rečeno da treba da imamo više od 250 učesnika kako bismo oborili rekord, ali nam nije rečeno gde je postavljen prethodni i koja nacija je učestvovala. Ispostavilo se da niko to nije radio“, kaže Veselinović.
Ovo bi značilo da su folkloraši 4. oktobra u Novom Sadu sa 12.000 igrača postavili prvi u istoriji rekord u ovoj oblasti i otvorili disciplinu “Srpski folk ples”. Za obaranje ovog, novog rekorda biće potrebno više od 12.000 igrača, ali postoji veoma loša okolnost, kaže Veselinović.

Mi smo insistirali da igramo za ulaz u kategoriju ‘Najveće kolo na svetu’, ali nam u Ginisu to nisu dali. Insistirali su da se to vodi kao najveće srpsko kolo. Ako nas sada neko želi da obara, na primer, iz Hrvatske, to će biti najveće hrvatsko kolo i novi početni rekord. Samo sami sebe možemo da oborimo, bez opcije da, na primer, Kinezi obore nas“, kaže Veselinović.

Ovo udruženje je sada u poslednjoj fazi pripreme svih podataka, fotografija i snimaka za slanje Ginisu. Čekaju se snimci sa još jednog od ukupno četiri drona koji su snimali kolo, a potom će se čekati još godinu dana da komisija Ginisa donese odluku.
Opcija je bila da se plati 7.000 evra da oni dođu i odmah kažu rezultat ili da pošaljemo sve snimke kako bi oni to uradili besplatno. Ima i opcija između – da se plati određeni iznos kako bi se ubrzao pregled materijala i donošenje odluke“, kaže Veselinović za naš portal.

On navodi da je komunikacija sa predstavnicima Ginisa bila otežana, te da je odgovore na neka pitanja čekao po nedelju dana. U svakom slučaju, u udruženju su zadovoljni postignutim.
Ovo nije ništa loše, postavili smo početni rekord i opet smo prvi. Samo treba vremena da dobijemo potvrdu“, kaže on.

Autor i foto: 021.rs