Početna Gradske teme Fond: Klinički centar Vojvodine nije tražio dodatne količine sočiva

Fond: Klinički centar Vojvodine nije tražio dodatne količine sočiva

0

surgery-676396_1280

U prošloj godini Kliničkom centru Vojvodine obezbeđeno je 1.337 intraokularnih sočiva za operacije presenilne i senilne katarakte, ali ta ustanova nije tražila dodatne količine, saopštio je Republički fond za zdravstveno osiguranje.

Kako je objavio “Dnevnik”, lista čekanja na operaciju katarakte najduža je u KCV-u, pošto tamo nemaju neophodna sočiva, a nadležni u toj ustanovi kažu da je problem u načinu nabavljanja sočiva jer je javna nabavka centralizovana.

Napominjemo da Klinički centar Vojvodine nije tražio dodatne količine intraokularnih sočiva – ističu u Fondu, i dodaju da je prošlogodišnja brojka bila gotovo 100 sočiva veća od planiranog broja koji je iskazao KCV.

U saopštenju se objašnjava da, pošto se po sprovedenim postupcima zaključuju okvirni sporazumi, zdravstvene ustanove pristupaju zaključenju ugovora u skladu s instrukcijom RFZO-a, kojom se omogućava zaključivanje više ugovora tokom trajanja okvirnog sporazuma za one količine koje su neophodne zdravstvenoj ustanovi za kontinuirano pružanje usluge osiguranim licima.

Podseća se, takođe, na to da je RFZO, nakon sprovedenog postupka javne nabavke, zaključio sledeće okvirne sporazume: Okvirni sporazum za intraokularna tvrda (PMMA) prednjekomorna sočiva 9. oktobra 2015. godine, Okvirni sporazum za intraokularna tvrda (PMMA) zadnjekomorna sočiva 19. oktobra 2015. godine, zatim, Okvirni sporazum za intraokularna tvrda (PMMA) sočiva za dužičnu fiksaciju 12. oktobra 2015. godine i Okvirni sporazum za intraokularna meka zadnjekomorna sočiva izrađena od hidrofobnog akrilata 17. februara 2016. godine.

Treba imati u vidu da su okvirni sporazumi zaključeni na period od dve godine, napominje RFZO.

Izvor: Dnevnik
Foto: Ilustracija / Pixabay.com