Početna Gradske teme Formiran tim za obnovu Almaškog kraja

Formiran tim za obnovu Almaškog kraja

0

Konstitutivna sednica Koordinacionog tima za obnovu prostorne kulturno-istorijske celine Almaški kraj održana je juče u Gradskoj kući.

To radno telo osnovao je gradonačelnik Novog Sada, a zadatak mu je da koordinira aktivnostima urbanističko-arhitektonskog uređenja i radovima na uređenju dela fasada ugroženih objekata Almaškog kraja, navodi se u saopštenju gradske uprave.

Tim čine predstavnici Grada, Pokrajine, pravoslavne crkve, Udruženja građana “Almašani”, Zavoda za zaštitu spomenika kulture, Istorijskog arhiva Novog Sada, Matice srpske i arhitekte.

Tim će definisati plan aktivnosti, rokove, potrebna sredstva i subjekte zadužene za njihovu realizaciju. Administrativne i stručne poslove za potrebe Koordinacionog tima obavljaće Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Novog Sada.

Uređenje Almaškog kraja deo je sporazuma o zajedničkom investiranju koji je potpisan između Novog Sada i AP Vojvodina.

Uređenje Almaškog kraja obuhvata rekonstrukciju i izgradnju saobraćajnih površina sa javnim osvetljenjem i komunalnom infrastrukturom, odnosno izvođenje radova na rekonstrukciji vodovodne mreže na Podbari, kao i obnovu fasada i krovova, u skladu sa zakonom kojim se uređuje zaštita i korišćenje kulturnih dobara, s obzirom na to da je Almaški kraj 2019. godine proglašen zaštićenom prostorno kulturno-istorijskom celinom.

“Almaški kraj je naseljen pre 300 godina i on predstavlja naše autentično kulturno-istorijsko nasleđe. Od izuzetnog je značaja da očuvamo njegov izgled, da objektima vratimo nekadašnji sjaj, ali i da infrastrukturno i komunalno ovaj deo grada bude adekvatno opremljen. Osim što radimo na unapređivanju uslova za život građana, mi nastojimo da stvorimo ambijentalnu celinu koje svedoči o specifičnom duhu našeg grada. Samim tim doprinosimo turističkoj ponudi i skrećemo pažnju na bogatstvo koje imamo i van užeg centra grada”, naveo je predsednik Koordinacionog tima, zamenik gradonačelnika Milan Đurić.

Izvor: 021.rs
Foto: Wikipedia