Početna Gradske teme FOTO: Na keju šarene kese i poruke “Neću da me neko zgazi”

FOTO: Na keju šarene kese i poruke “Neću da me neko zgazi”

kej_drugiNa keju su osvanule kesice za uklanjanje psećeg izmeta, okačene uz poruku “Neću da me neko zgazi”.

Šarene kesice sa porukama postavljene su na više mesta uz šetalište pored Dunava, a ovim se ukazuje na lošu naviku vlasnika pasa koji ne uklanjaju izmet koji ostaje iza njihovih ljubimaca.

Na istu pojavu je, podsećamo, ukazivano i pre nekoliko meseci kada su na pojedinim zelenim površinama u gradu bile postavljene poruke “Sram vas bilo” na srpskom i engleskom jeziku. Poruke su bile ispisane na zastavicama zabodenim u “veštačku kaku”, nalik onoj koju iza sebe ostavljaju psi.kej_tri

Prema gradskim propisima, vlasnici pasa su obavezni da uklone izmet koji njihov pas ostavi na bilo kojoj javnoj površini u gradu. Ovo konkretno znači da kod sebe moraju da imaju i kesicu u slučaju da ih legitimišu komunalni policajci. U slučaju da komunalna policija uhvati nekog da se ne pridržava odluke može mu napisati prekršajni nalog, tj. kaznu od 8.000 dinara. Ukoliko se kazna plati u roku od 8 dana, plaća se samo pola, tj. 4.000 dinara, dok u slučaju da se kazna ne plati, komunalna policija podnosi prekršajnu prijavu protiv neodgovornog vlasnika psa.

Iza današnje akcije stoji grupa mladih Novosađana koji su okupljeni oko inicijative “Novi Sad Si Ti”. Kako navode, gotovo svakom se bar jednom u životu desilo da ugazi u pseći izmet. “Iznervirani ružnom navikom vlasnika pasa da ne čiste za svojim ljubimcima, rešili smo da uz apel i skretanje pažnje ponudimo i potencijalno rešenje ovog problema”, navode oni.

Podsećamo da je prošle sedmice ta grupa mladih na Grbavici organizovala akciju protiv grafita.

Oni su po išaranim fasadama lepili četke, kao i trake sa Fejsbuk simbolima na kojima su bile hiljade “dislajkova” i nijedan “lajk”, dok su na banderama postavili fotografije na kojima su prikazane zgrade bez grafita sa rečenicom “Zar ovako nije lepše?“.kej_cetiri

Autor: 021