Početna Gradske teme Fruškogorski koridor će se graditi od kineskog kredita?

Fruškogorski koridor će se graditi od kineskog kredita?

0

9617-fruskogorski-koridor

Partneri iz Kine su spremni da pomognu, ali i da izvedu radove na izgradnji puta Novi Sad – Ruma, obilaznicu i put do tunela kroz Frušku goru.

Prema rečima predsednika Društva za ekonomsko-trgovinsku saradnju i prijateljstvo Srbije sa NR Kinom Brane Cvetinovića, partneri iz Kine su razgovarali sa predstavnicima Grada Novog Sada o različitim oblicima saradnje.

Oni su, navodi se, spremni da obezbede povoljne uslove finansiranja (kredit na 20 godina, grejs period od pet godina i kamata od dva odsto), ali i da izvedu radove na izgradnji puta Novi Sad – Ruma, obilaznice oko Novog Sada s uključenjem na autoput i tunela kroz Frušku goru.

Ovo je rečeno prilikom posete privrednika iz Kine 83. Poljoprivrednom sajmu, koji su se predstavili u okviru izložbe “Premium brends from China”.

Podsetimo, gradnja autoputa Novi Sad – Ruma – Šabac počeće 2017. godine, a trenutno se završava potrebna dokumentacija. Planirano je da se u drugoj fazi izgradi i deo autoputa od Šapca do Loznice.

Fruškogorski koridor će povezati Koridor 10 i Koridor 4 i stvoriti najkraću vezu između Bosne i Rumunije. Najvažniji značaj koridora Novi Sad – Ruma sa tunelom je taj što će se konačno rešiti ogroman problem prolazaka teretnjaka preko Fruške gore i kroz Irig, kuda prolazi najprometnija saobraćajnica u Srbiji sa dnevnim prosekom prolazaka od 10.000 do 12.000 vozila.

Izvor: 021/Dnevnik
Foto: Promo