Početna Gradske teme Posle robota Marka, FTN priprema i robota Saru

Posle robota Marka, FTN priprema i robota Saru

robot-1214536_640

Humanoidni robot Marko projektovan na Fakultetu tehničkih nauka dobija devojku Saru.

Robot Sara (akronim od Socially Acceptable Robot Assistant) će najverovatnije biti u plavoj boji.

– Studenti su ženskog robota nazvali Sara i trebalo bi da posluži kao napredna platforma za istraživanja iz oblasti uverljivog socijalnog ponašanja robota u čovekovom okruženju. U početnoj smo fazi i imamo nacrt robota. Ne želimo da Sara potpuno liči na čoveka, već da bude jedinstvena jer je reč o robotu – kaže profesor na katedri za mehatroniku, robotiku i automatizaciju na Fakultetu tehničkih nauka dr Branislav Borovac.

Prema nacrtu, Sarino telo bi bilo nalik na ljudsko kako bi uz pomoć ruku i nogu mogla da obavlja sve ono što može i čovek.

– Sara bi, recimo, u vašoj firmi mogla da vam donese čaj i da razgovara sa vama. To bi podrazumevalo da ona prepoznaje prepreke na putu i da se kreće neometano. Ona bi, za razliku od Marka, imala bogatiji fond reči i mogla bi naprednije da komunicira verbalno i neverbalno. Istovremeno bi, ukoliko ne zna odgovor na neko pitanje, umela da slegne ramenima – kaže dr Borovac za “Blic”.

Profesori Fakulteta tehničkih nauka novac za “rađanje” Sare zatražiće posredstvom konkursa Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, te bi ona za par godina mogla da oživi.

Marko će do tada čekati svoju žensku drugaricu u Dečjoj bolnici, gde će od kraja ove godine pomagati mališanima koji su oboleli od cerebralne paralize.

Izvor: Blic/Politika
Foto: Ilustracija/Pixabay