Početna Gradske teme Galerija slika Udruženja distrofičara: Osobe sa invaliditetom mogu i to!

Galerija slika Udruženja distrofičara: Osobe sa invaliditetom mogu i to!

0

U centru grada nalazi se galerija OSI ART, koja ima posebnu ulogu u turističkoj promociji Novog Sada, a koju je u decembru 2018. godine otvorilo Udruženje distrofičara Južnobačkog okruga.

Galerija ima za cilj, pored promocije stvaralaštva osoba sa invaliditetom, proširenje turističke i kulturne ponude Novog Sada, stranim i domaćim turistima.

Udruženje distrofičara Južnobačkog okruga je društveno-humanitarna organizacija koja okuplja osobe obolele od mišićnih i neuro-mišićnih bolesti. Neuromišićne bolesti su genetska oboljenja koja se najčešće javljaju u ranom detinjstvu dovodeći do progresivnog oštećenja motornih funkcija. Posledica toga je otežano kretanje i potreba za korišćenjem invalidskih kolica. Udruženje ima stalni zadatak da ukazuje i pokreće na rešavanje svih problema koje neuromišićne bolesti donose čoveku, njegovoj porodici i društvu.

Udruženje postoji četiri i po decenije, koje su obeležile stalne borbe za dokazivanjem, da su oboleli od obolele od mišićnih i neuro-mišićnih bolesti isti kao i svi drugi i da zbog jedne umanjene sposobnosti nisu drugačiji, da žive, ne pored nas, nego sa nama. Usput su prevazilazili početne teškoće, preživeli mnoga iskušenja i „stali na svoje noge“. Paralelno sa promenama u zemlji menjali su se i oni, prošli kroz više društvenih sistema i našli svoje mesto pod suncem. Udruženje prati svetske trendove i nastoji da ih primenjuje u našim uslovima na najbolji mogući način, kao i da dostigne nivo koji imaju i drugi ljudi u svetu koji se suočavaju sa istim problemom. Iz Udruženja ponosno ističu da su uspeli da stvore drugačiju sliku u sredini o obolelima od pomenutih bolesti, te da su prešli iz dominantno medicinskog modela invalidnosti u socijalni i uspeli da izgrade partnerski odnos sa svim relevantnim državnim institucijama.

Cilj Udruženja bio je da se izađe iz okvira neposredne pomoći članovima i da se uradi nešto što je od ogromnog značaja za podizanje svesti i senzibilizacije celokupne populacije. Dugogodišnje želje postale su stvarnost pre 13 godina – dobijanjem novih prostorija, u Zmaj Jovinoj ulici broj 20, gde se danas nalazi i OSI ART galerija u kojoj su izloženi radovi članova, a čijom kupovinom automatski učestvujete u donaciji i pomoći rada Udruženja.

U prostorijama Udruženja članovi imaju priliku da se druže, čitaju, igraju šah i bave umetničkim stvaralaštvom, slikanjem, vajanjem, štrikanjem, tkanjem… Umetnost ne poznaje granice i ne pravi razlike među ljudima bez obzira na veroispovest, nacionalnu pripadnost, socijalni i ekonomski status, poreklo, pol, fizičke i mentalne sposobnosti.

Najveća zainteresovanost, kako članova, tako i javnosti, do sada je bila za umetničke radionice i kolonije u koje su pored članova bili uključeni i članovi drugih udruženja koje okupljaju osobe sa invaliditetom kao i članovi umetničkih udruženja UPIDIV-a, SULUV-a, ULUS-a i drugih. Svi oni su dobili šansu da kroz druženje i prijatnu atmosferu steknu nova znanja i veštine. Naravno, među njima postoje oni koji su se i ranije bavili umetnošću ali su kroz aktivnosti udruženja dobili mogućnost da izlažu svoje radove na raznim manifestacijama kao što su „Dani stvaralaštva“, „3. decembar – Međunarodni dan osoba sa invaliditetom“, „NS market“, „Trg preduzetništva – Noćni bazar“, „Novosadsko proleće, jesen i zima“, „Noć muzeja“.

Ove prostorije od 2010. godine tradicionalno predstavljaju zvaničnu izložbenu destinaciju u manifestaciji “Noć muztej”. Kako je iz godine u godinu rastao broj posetilaca izložbe u Noći Muzeja i zainteresovanost sugrađana za aktivnosti, nastala je ideja da se napravi stalna prodajna izložba i da se prostorije pretvore u Galeriju gde se predstavljati umetnička dostignuća osoba sa invaliditetom – članova Udruženja distrofičara, ali i radova članova ostalih organizacija osoba sa invaliditetom Grada Novog Sada i na taj način da im se omogući da ostvare dodatni izvor prihoda, te da se unapredi i poslovanje njihovih članova i samih udruženja.

U galeriji slika u nastavku možete pogledati sve slike koje su trenutno postavljene u galeriji, te koje su na prodaju. U opisu fotografije, u desnom uglu, možete pronaći sve potrebne informacije o autoru umetničkog dela, tehnici kojom je slika rađena, te njenim dimenzijama i ceni…

Napomena: Slike se mogu kupiti direktno u galeriji, ili uplatom na žiro račun Udruženja distrofičara Južnobačkog okruga u Erste banci: 340-2172-10. Nakon izvršene uplate, neophodno je Udruženju dostaviti podatke o tome na koju adresu da se izvrši dostava kupljenog umetničkog dela.