Početna Gradske teme Gašenjem Elektrovojvodine pokrajina gubi 143 miliona godišnje

Gašenjem Elektrovojvodine pokrajina gubi 143 miliona godišnje

elektrovojvodina

Gašenjem Elektrovojvodine, budžet Autonomne pokrajine Vojvodine oštećen je godišnje za 143 miliona dinara. Po podacima do kojih je došao Vojvođanski istraživačko-analitički centar, Elektrovojvodina je u prethodne tri godine u pokrajinski budžet na ime poreza na dobit uplatila više od 430 miliona dinara, odnosno u proseku oko 143 miliona dinara godišnje, a sve to su sredstva bez kojih je Vojvodina ostala gašenjem Elektrovojvodine.

Sredinom prošle godine, sva četiri zavisna privredna društva za distribuciju električne energije: Elektrovojvodina, Elektrosrbija, Jugoistok i Centar, pripojena su privrednom društvu Elektrodistribucija Beograd i sada rade kao jedinstveno privredno društvo EPS Distribucija.

Ekonomski novinar Dimitrije Boarov ocenio je da u ekonomskom smislu Srbija ne dobija nikakve pozitivne efekte centralizacijom upravljanja u EPS-u, jer slabosti te organizacije nisu bile u tom delu upravljanja. “Slabosti te organizacije su u finansijskoj neefikasnosti, velikim razlikama u naplati isporučene električne energije i u tome što postoje velike razlike u efikasnosti pojedinih delova EPS-a, u zavisnosti od njihove regionalne smeštenosti”, rekao je Boarov za VOICE.

Po njegovim rečima, Elektrovojvodina je bila jedini ogranak u sistemu koji je poslovao u plusu, što je pokazatelj da je to preduzeće bilo najbolje unutar sistema i da je obezbeđivalo građanima Vojvodine najsavremeniju i najpouzdaniju distribuciju. Pored poreza, po njegovim rečima, nije zanemarljivo ni to što je kasa Elektrovojvodine bila u Novom Sadu, bez obzira što se struja kupovala od proizvodjača koji su uglavnom na teritoriji centralne Srbije.

“Pošto je Vojvodina ostala praktično bez ikakvih nadležnosti u domenu energetike, ona je gašenjem Elektrovojvodine zapravo izgubila jedan od ključnih instrumenata privrednog razvoja”, ocenio je Boarov.

Autor: Voice
Foto: Elektrovojvodina