Početna Gradske teme Gatrijev test novorođenčadi u Betaniji

Gatrijev test novorođenčadi u Betaniji

0

Program neonatalnog skrininga na fenilketonuriju i hipotireozu, tzv. Gatrijev test, se na Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine sprovodi od 2002. godine za svu novorođenčad rođenu na teritoriji cele naše pokrajine. To su dva urođena oboljenja, koja ako se dijagnostikuju na vreme i započne odgovarajuća terapija ne utiču na dalji rast i razvoj deteta.

Donedavno, praksa je bila da roditelji dovode novorođenče na uzorkovanje za Gatrijev test na Institut, od 5. do 8. dana života. Tokom vanrednog stanja koje je uvedeno zbog epidemiološke situacije samo uzorkovanje je sprovođeno u okviru patronažne službe Doma zdravlja u Novom Sadu, kako bi se sprečio kontakt zdrave novorođenčadi sa bolesnom decom koja se inače leče na Institutu.

U saradnji sa Klinikom za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Vojvodine, unapređenjem tehnologije i promenom organizacije rada omogućeno je da se novorođenčad uzorkuju pri otpustu iz porodilišta. Samo roditelji dece čiji nalazi budu pozitivni ili sumnjivi i dalje će se obaveštavati telefonom, a ponavljanje testa će se kao i do sada raditi na Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine.

Poseban program neonatalnog skrininga na cističnu fibrozu u Vojvodini se sprovodi kontinuirano od 2009. godine pod pokroviteljstvom Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo. Ovaj skrining je pridodat neonatalnom skriningu na fenilketonuriju i hipotireozu i obavlja se ukoliko su se roditelji sa tim složili i potpisali informativni pristanak.

Sve navedene aktivnosti su sprovedene u cilju zaštite ove osetljive populacije, navode iz Kliničkog centra Vojvodine.

Izvor: RTV
Foto: Ilustracija/Pixabay