Početna Gradske teme Gde su nestali kontejneri sa novosadskih ulica?

Gde su nestali kontejneri sa novosadskih ulica?

vase_stajica_smece_30072015_3Žalbe Novosađana da su kontejneri na ulicama ruinirani ili da nedostaju sve su češće, a razlog tome je što “Čistoća” poslednjih godina nije u većem obimu nabavljala nove kontejnere.
Kako nije bilo kupovine novih, sa ulica su polako nestajali stari koji su oštećeni, pa problema ima u mnogim delovima grada.
Primetno je da obnavljanja kontejnera nema od dolaska ekipe iz koalicije SPO – Pokret “Dinara – Drina – Dunav” u upravu preduzeća. Podaci govore da je “Čistoća” u protekle tri godine nabavila stotinak novih kontejnera, deseti deo od količine koja se nalazi na novosadskim ulicama. Kako saznaje 021, jedina nabavka bila je početkom prošle godine, kada je od preduzeća DES za 3,5 miliona dinara kupljeno 100 kontejnera.
S druge strane, ni prethodna uprava se nije pretrgla u nabavkama, jer je 2009. i 2011. godine nabavila tek oko 200 kontejnera. Pri tome, ne treba zaboraviti da je “Čistoća” ušla u višegodišnji projekat gradnje podzemnih kontejnera pa je u proteklih pet godina postavljeno više desetina njih u širem centru grada, na Detelinari i na Limanima. Oni su postavljeni sa ciljem da zamene redovne kontenjere, ali ni njihova ugradnja ne napreduje jer je prošle godine na osnovu žalbe ponuđača poništen tender za gradnju 40 podzemnih kontenjera.
Da li će se situacija na ulicama grada popraviti je neizvesno pitanje, jer je i junski tender “Čistoće” za kupovinu 800 nadzemnih kontejnera već drugi put stopiran na osnovu žalbe ponuđača, tačnije 25. avgusta. Treba dodati da je pre desetak dana ponovo raspisana javna nabavka prošle godine poništenog tendera za podzemne kontejnere, a količina je uvećana sa 40 na 96.
U “Čistoći” nije moguće dobiti komentar na pitanje o tome šta se dešava sa nabavkom kontejnera, jer uprava već tri godine odbija da komunicira sa 021.rs. S druge strane, nadležni iz ovog preduzeća nedavno su za druge medije izjavili “da se slažu da je u gradu neophodno postaviti još kontejnera, ali da trenutno nisu u finansijskoj mogućnosti da to i učine”.
Ovo izjava je u suprotnosti sa raspisanim tenderima za kupovinu 800 nadzemnih i 96 podzemnih kontenjera za šta je neophodno više desetina miliona dinara. Sem ukoliko uprava “Čistoće” unapred zna da ni sada neće biti kupovine novih kontejnera.

Autor: 021