Početna Politika LSV: Sledeće nedelje počinje tiha privatizacija NS gas

LSV: Sledeće nedelje počinje tiha privatizacija NS gas

0

lsv-logo-618Predsednik novosadskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine, Aleksandar Kravić, zatražio je danas od gradskih vlasti da zaštite interes građana i da gasnu mrežu izuzmu iz privatizacije Društvenog preduzeća “Novi Sad – Gas”.

Kravić je upozorio da je u toku “tajna, tiha privatizacija” tog preduzeća i pozvao gradonačelnika Miloša Vučevića da “postupi po zakonu i zaštiti interese grada i Novosađana”. Kako je rekao, LSV je došla do informacija koje govore da će u toku sledeće nedelje početi radnje koje dovode do potpune privatizacije ovog društvenog preduzeća.

“Građani Novog Sada su kroz budžet, odnosno kroz ulaganja koja je svojevremeno sprovodio Zavod za izgradnju grada, investirali u gasnu mrežu, a sada su u situaciji da će neko privatizovati mrežu koja je njihova”, rekao je Kravić. Dodao je da će onaj ko kupi tu mrežu imati monopol i moći da diktira cene, te da će šteta biti veća od afere sa ATP Vojvodina. “Ovde se radi o desetinama miliona evra”, kazao je Kravić. On je dodao da je preduzeću “Novi Sad – Gas” račun blokiran duže od godinu dana zbog dugovanja Srbijagasu.

Društveno preduzeće “Novi Sad – Gas” postoji od 1976. godine, a nastalo je od Radne organizacije Plin. Zavod za izgradnju grada je od 1976. do 1992. godine investirao u primarnu gradsku gasnu mrežu, a gasno preduzeće nije moralo da plaća korišćenje gradskog građevinskog zemljišta, niti bilo kakve takse.

Zbog sukoba grada i rukovodstva preduzeća “Novi Sad – Gas” 1997. godine, rukovodstvo tog preduzeća je uspelo da izdejstvuje pretvaranje te firme u društvenu. Ono je potom postalo potpuno samostalan subjekat u odnosu na Grad Novi Sad, nastavljajući da ne plaća zakup distributivnih gasnih mreža, uprkos prometu od više stotina miliona evra.

Autor: 021