Početna Gradske teme Gimnazija “Jovan Jovanović Zmaj” dobija status ustanove od posebnog značaja

Gimnazija “Jovan Jovanović Zmaj” dobija status ustanove od posebnog značaja

Dve gimnazije – beogradska Matematička i novosadska “Jovan Jovanović Zmaj” dobiće status ustanova od posebnog nacionalnog značaja, izjavio je juče ministar prosvete Mladen Šarčević na vanrednoj sednici parlamenta na kojoj je pred poslanicima više od 40 tačaka.

“Uvodimo termin ustanova od posebnog nacionalnog interesa”, rekao je Šarčević i dodao da tu prestižnu titulu imaju Institut za fiziku, Institut za hemiju, tehnologiju i metalurgiju, Institut za ratarstvo i povrtarstvo, Institut za biološka istraživanja i Beogradski univerzitet.

“Matematička gimnazija dala je 500 doktora nauka, njeni đaci osvojili su isto toliko medalja, to je ustanova koja na međunarodnom planu naše obrazovanje promoviše kao najbolje”, rekao je Šarčević i dodao da su đaci te beogradske gimnazije prvaci ne samo u fizici, matematici, već i glumi i pevanju.

Gimnazija “Jovan Jovanović Zmaj”, koja je odškolovala 77 akademika, koja ulazi u četvrti vek postojanja, gde se đaci obrazuju i na ruskom, nemačkom i francuskom, dobitnik je brojnih međunarodnih i domaćih odlikovanja, podsetio je Šarčević.

Ministar je dodao da novi status neće značiti dodatne finansijske nagrade, ali da će profesori koji u njima rade kada se usvoji zakon o platama u javnom sektoru moći da napreduju brže i da imaju više plate.

Prema njegovim rečima, i druge ustanove koje ispune ovakve kriterijume imaće mogućnost da se nađu u takvom društvu. Sve to predviđeno je nacrtom izmena i dopuna Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja.

Matematička gimnazija u Beogradu već ima status škole od posebnog interesa, koji imaju još četiri škole u Srbiji – Filološka gimnazija u Beogradu, Karlovačka gimnazija, Prva kragujevačka gimnazija i škola za muzičke talente u Ćupriji.

Izvor: Tanjug
Foto: Wikipedia/Micki