Početna Party Time Legendarni Suede novo veliko ime INmusic festivala #14!

Legendarni Suede novo veliko ime INmusic festivala #14!

Suede imaju novi album, i u okviru svoje promocije posetiće upravo, po prvi put, i Hrvatsku i Zagreb, uveličavši ionako impresivni lineup ovogodišnjeg INmusica! Suede, ključno ime britanske “velike četvorke” iz 90-ih (uz Oasis, Blur i Pulp) i jedan od predvodnika Britpop revolucije, bend koji se pojavio na naslovnici Melody Makera i pre nego što je imao oficijalno izdanje (tek na osnovu demoa, eto koliki je bio hajp!) i koji je “rasturio” dodelu Brit Awards 1993. godine donoseći nepatvorene emocije nalik na The Smiths, androgenost jednog Bowieja i rifove T-Rexa bio je 2014. godine na Exit Festivalu u okviru promocije tadašnjeg albuma.

Suede su se službeno okupili početkom 1990. godine i počeli su snimati demo snimke, a prvo veće priznanje dobili su dve godine kasnije kada ih je Melody Maker proglasio “Najboljim novim bendom u Velikoj Britaniji” (tada su i bili na legendarnoj naslovnici), objavivši tek prvi singl “The Drowners”. Godinu kasnije objavili su debitantski album Suede koji je osvojio britanske top liste te je proglašen najprodavanijim debitantskim albumom nakon 10 godina u Velikoj Britaniji. S prvim albumom Suede su osvojili nagradu Mercury i time su postali jedan od bendova koji je pridoneo činjenici da Britpop postane posebni žanr. Imali su i prvi Britpop hit, pre svih, pod imenom “Animal Nitrate”, i bili su glasnogovornici glama i radničke klase u isto vreme, što je kontradiktorna ali sjajna formula. Za Bretta Andersona govorili su da je “lep kao Isabelle Rosselini”. Skupa s bendovima Oasis, Blur i Pulp proglašeni su “velikom četvorkom” Britpopa te su ostali jedan od najvećih bendova u istoriji britanske scene.

Album Dog Man Star bend je objavio 1994. godine koji će u do današnjih dana ostati zapamćen kao remek delo Britpop ere. Usledio je Coming Up 1996. kojim su osvojili top liste širom Velike Britanije, ali i sveta (Brett se seća da je hteo da uradi “album koji zvuči kao Greatest Hits”). Album je postao i njihov globalno najprodavaniji album, a pet singlova s albuma našlo se u vrhu brojnih top lista. Četvrti album Head Music objavili su 1999., dok je A New Morning svetlo dana ugledao 2002. godine, ali tada na scenu stupa melanholičniji post-Britpop sa bendovima kao Coldplay, Travis ili Radiohead i mesta za glam više nema – na horizontu je nova indie-rock revolucija koju Suede zbog zamora propuštaju – njihovo mesto zauzeće The Killers, Franz Ferdinand i The Strokes. Godinu dana kasnije bend je objavio kako idu na pauzu, koja se činila definitivnom. No na sreću fanova i kritike ponovno su se okupili 2010. godine i najavili turneju. Nakon trogodišnje turneje objavili su šesti album Bloodsports, a 2016. godine i sedmi album Night Thoughts. Svoj osmi i prilično melanholični album The Blue Hour Suede su objavili prošle godine, a na krilima novog albuma stižu i na svoj premijerni nastup u Hrvatskoj u sklopu INmusic festivala #14! “Animal Nitrate”, “Beautiful Ones”, “Trash”, “Filmstar” i “Metal Mickey”samo su neki od hitova benda Suede koje ćemo slušati na našem najvećem open air festivalu! Imajte u vidu da su Suede reosmislili, tokom prethodne turneje, ideju albuma i nastupa, tako što su u prvom delu koncerta svirali celokupan album onim redom kako se pesme pojavljuju na albumu, a u drugom delu najveće hitove. Videćemo kako će to biti na Jarunu!

Autor: Žikica Milošević
Foto: Promo