Početna Gradske teme Gimnazijalci zaradili novac za ekskurziju svojim drugarima

Gimnazijalci zaradili novac za ekskurziju svojim drugarima

0

Dvojica učenika odeljenja IV-5 novosadske gimnazije “Svetozar Marković” nisu mogla sebi da priušte odlazak na matursku ekskurziju u Grčku. A onda su na scenu stupili njihovi drugovi iz razreda.

Učenici ovog odeljenja, zajedno sa razrednim starešinom Brankom Bukaricom, odradili su jedan dan u rasadniku nadomak Iriga kako bi zaradili novac da svojim drugarima plate odlazak na ekskurziju. Đaci kažu da je inicijativu pokrenuo razredni starešina, a oni su je zdušno prihvatili.

– Znali smo da dva učenika iz razreda nemaju mogućnost da odu na eksurziju. Nije se ni postavljalo pitanje da li će nam u rasadniku biti teško, jer su naši drugari to zaslužili – kaže učenica Kristina Savić.

Isidora Nikoletić smatra da je akcija bila prilika i da se bolje upoznaju.

– Radili smo fizičke poslove, prenosili zemlju, kamenje… Ne samo što smo pomogli drugovima već smo i naučili kako radi jedan rasadnik, a i fizički posao zbliži ljude – zaključila je Isidora.

Marko Marjanović ističe da je ovo prvi put da su đaci zajedno obavljali neki posao i da je ishod više nego dobar.

– Bilo nam je zanimljivo i imali smo prilike i da se zabavimo uz rad koji nije bio težak i da ujedno pomognemo – kaže Marjanović.

Tatjana Vukadinović, direktorka Gimnazije, rekla je da je učenje đaka da budu dobri drugovi, humani i dobri ljudi, važan deo misije škole.

– Ova vrsta solidarnosti je nešto što je oduvek i odranije bilo važno u školama, ali čini se da su danas izražene tendencije ka individualnosti i egoizmu. Zato smo veoma ponosni na ovakav gest celog odeljenja, jer se time pokazalo da mogu biti oslonac drugim ljudima kojima je to potrebno. To je deo imidža naše škole – naglasila je Vukadinović.

Izvor: Blic
Foto: Ilustracija/Pixabay