Početna Gradske teme Glamur u bočicama: Izložba parfema u Zbirci strane umetnosti

Glamur u bočicama: Izložba parfema u Zbirci strane umetnosti

Perfume_Bottles

Inspirasana različitim notama parfema stvaranim od postojanja čovečanstva do danas, viši kustos, pedagog i rukovodilac Pedagoške službe Muzeja grada Novog Sada Danica Ivančević sa koleginicama Oljom Maglovski i Snežanom Serdar priredila je izložbu „Glamur u bočicama” u Zbirci stranih umetnosti, na kojoj je predstavljeno više od 2.000 primeraka parfema, od rimskog perioda do najsavremenijih dizajniranih i retkih bočica. Parfemi su sastavni deo života i upravo iz tog razloga rodila se ideja za izložbu, na kojoj posetioci mogu da se upoznaju s istorijatom parfema, kako je teklo dizajniranje prastarih bočica sve do današnjih dizajna, ali i da pogledaju blago viminacijumskih arheoloških nalazišta, staklene bočice iz rimskog perioda od prvog do četvrtog veka.

One nisu bile isključivo i samo za parfeme. Zovu se balzamarijumi i služili su u kozmetičko-farmaceutske svrhe, zbog čega su vrlo česte u grobnicama žena. U to vreme, mirisi su se pravili u vidu pomada, masti prerađenih cvetova. U Zbirci strane umetnosti ovog puta izloženo je 18 bočica iz tog doba koje izgledaju kao današnje epruvete.

– Od ideje do realizacije bilo je potrebno da prođe godina – rekla je Danica Ivančević. – U junu prošle godine smo predali plan i program izložbe i za to vreme smo krenuli u potragu za dovoljnom količinom bočica da bismo mogli realizovati izložbu jer ih u kolekciji Muzeja mali broj. Po njenim rečima, u svojoj potrazi došli su do sestara Pudar iz Bezdana, koje imaju mali muzej s veoma bogatom kolekcijom koja broji više od 2.000 parfemskih bočica. Sestre su izašle u susret organizatorima, tako da je velika većina pozajmljena upravo od njih.

– Imamo mnogo darodavaca koji su nam pomogli i podržali izložbu, a jedna od njih je i kolekcionarka, muzejska savetnica u penziji Desanka Popović iz Beograda, koja nam je poklonila deo svoje kolekcije bočica koje su pripadale slavnim ličnostima, poput Tanje Bošković, Mire Alečković, Branka Kockice, Marka Todorovića. Izložene su i bočice Josipa Broza Tita iz Muzeja Istorije Jugoslavije, bočice iz Muzeja „Manuel”, Jelisavete Karađorđević, ono što je lično koristila, a dobila na poklon od kraljice Elizabete i prve kolonjske vode – kazala je Danica Ivančević.

Ceo ambijent je važan, kao i način na koji će bočice biti prikazane. Direktorka Muzeja grada Novog Sada Vesna Jovičić, koja je dizajner po struci, bila je zadužena za taj deo izložbe.Od pet čula koje čovek poseduje, čulo mirisa je prvo koje se razvija po rođenju i ono nosi epitet najvažnijeg, jer je njegova uloga višestruka. Nos nam pomaže da doživimo okruženje, procenjujemo i donosimo odluke.

Osećanje za lični miris datira još od davnina, od pre 3.000 godina, i nagoveštava intimniju prirodu odnosa i dubinu doživljaja osobe. Nota mirisa je važna za sva živa bića. Tako su nastali parfemi koji predstavljaju potrebu naše posebne ličnosti i našeg osećaja za stil. Miris ima dugotrajnije obeležje od odeće i zadržava se u čovekovom sećanju mnogo duže.

Samo jedna kap odabranog parfema je dovoljna da osetimo pravu izmaglicu blaženstva. U tome je njihov uspeh – mali luksuz koji obogaćuje naš život u svim njegovim sferama. Izbor parfema ili kolonjske vode je vrlo lična odluka. Mirisi značajno utiču na naš život, prenoseći osećaj sigurnosti, podstičući emocije i budeći sećanja.

Izložba će trajati do kraja godine, a vrata su otvorena za posetioce svakog dana, od 9 do 18 časova u Zbirci strane umetnosti, Dunavska 29.

Izvor: Dnevnik