Početna Gradske teme Glas Novosađana: Vakcinacija dece da, ali bez pritiska države!

Glas Novosađana: Vakcinacija dece da, ali bez pritiska države!

0

VakcinacijaKrajem prošlog meseca Skupština Srbije usvojila je novi Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti u kojem je propisano kako će roditelji ili staratelji koji ne budu vakcinisali svoju decu biti novčano kažnjeni od 30.000 do 150.000 dinara. U proteklih nekoliko godina tema obaveznog vakcinisanja dece izazivala je brojne reakcije građana, a od februara 2014. godine na internetu postoji peticija “ukidanja obavezne vakcinacije u Srbiji” koju je do danas potpisalo preko 20.000 ljudi.

Juče smo vam preneli mišljenja poznatih Novosađana o ovoj temi koje možete pročitati OVDE, a danas pročitajte šta su za portal NSHronika.rs rekli naši sugrađani, koji su većinom za vakcinaciju dece, ali ne bez pristanka roditelja.

Smatram da je decu neophodno vakcinisati, ali ne bez pristanka roditelja. Mislim da država nema pravo da nekog prisili, niti novčano kazni ukoliko ne želi da vakciniše svoje dete – rekla nam je dvadesetdevetogodišnja Milica.

Jasmina (35) majka je trogodišnje devojčice koja je, posle svega što se priča i piše, u dilemi šta je najbolje uraditi.

U dilemi sam šta je bolje, posle svega što se priča i piše, ali opet, nekako mi se čini da je većina školovanog medicinskog kadra za vakcinaciju i da sami vakcinišu svoju decu, pa računam da ipak treba da se vakcinišu, bar dok se ne dobiju čvršći dokazi o štetnosti. Naša iskustva sa vakcinama su korektna, kupovali smo petovalentne vakcine “Infanriks” koje su bez posledica po dete, dok od istih iz dispanzera ipak budu posledice posle primanja, kao što je temperatura, plač i sl. Jedino je posle MMR vakcine, koja je najviše sporna i najsumnjivija, imala temperaturu, baš je jako bolela ruka i bila je sva razdražljiva taj dan, ali je posle nekog vremena bila sasvim dobro.

Majka dva odrasla deteta Suzana (50), takođe, kaže kako sada ne bi znala kakvu bi odluku donela po pitanju vakcinacije.

Odgajila sam dvoje dece i redovno smo obavljali vakcinaciju. Nisam bila spremna da preuzmem rizik da to ne uradim, jer nisam medicinski radnik i ne poznajem materiju dovoljno. Odnedavno slušam i čitam puno rasprava na tu temu i nisam sigurna da li je moguće u ovoj zemlji sprovesti sistem tzv. “informisanog izbora” koji se sprovodi u Velikoj Britaniji recimo. Slušala sam doktorku koja je insistirala na tome da će se sa roditeljima razgovarati pre vakcinacije u cilju pojašnjavanja. Da moram opet da donosim tu odluku, ne znam šta bih radila.

Nina (24) je majka petomesečne bebe koju je vodila na sve obavezne vakcine, ali ističe kako ni po kojem osnovnu niko ne može da je prisili da dete vodi na vakcinaciju.

Moje dete ima pet meseci, na sve obavezne vakcine do sada je odreagovao dobro, nije bilo ni povišene temperature, nije razdražljiv, vesela beba. Sve ono o čemu se piše u vezi sa MMR vakcinom ne čitam jer ne verujem više ni u šta što pišu. Raspitujem se kod ljudi čija su deca obolela, čitam naučnu literaturu, istraživanja jer kao i svi roditelji brinem za svoje dete i želim mu ono najbolje. Moje mišljenje je da toliko forsiranje vakcinacije, uz raznorazne pretnje i kazne, krije lošu pozadinu. Da li se umire od bolesti od kojih vakcina MMR štiti? Ne! Da li moje nevakcinisano dete može da zarazi vaše vakcinisano? Ne, jer je vaše zaštićeno. Ni po kojem osnovu ne mogu da me prisile na vakcinaciju jer to povređuje mnogo članova, a ja ću se na sve moguće načine boriti protiv ikakve prisile, jer male boginje ćemo preležati, ali od autizma ne znam kako ćemo se izlečiti – iskrena je bila naša sagovornica.

S druge strane Zvezdana (46) nije pristalica imunizacije dece.

Protiv sam vakcinacija. Sami roditelji su već genetski stekli imunitet na mnoge bolesti. U našoj zemlji se koriste vakcine koje su izbačene iz mnogih naprednih zemalja i te zemlje nama prodaju te iste vakcine. Potrebna nam edukacija. Ako se koriste vakcine potrebno je da imamo i informacije o svim efektima – i dobrim i lošim, pa onda da svako slobodno odlučuje za svoje dete. Država se ograničava od odgovornosti epidemija, a gde je tu odgovornost od oboljenja koje same vakcine uzrokuju, karcinoma i autizma.

Majka dva dečaka Sanja (22) smatra da roditelji sami treba da donose odluku.

Mislim da postoji mnogo vakcina koje deca treba da prime do druge godine. Mi nemamo lošeg iskustva, jer smo neke od vakcina kupili. Moje dete nije imalo osipe ni temperaturu. Što se tiče zakonske obaveze, smatram da bi roditelji trebalo sami da odlučuju o vakcinaciji. Takođe bi trebalo da budu obavešteni o posledicama primanja i neprimanja vakcina – rekla nam je ona.

Autor: Bojan Petrović
Foto: Ilustracija / Pixabay.com