Početna Gradske teme Glumcu Pozorišta mladih preti otkaz zbog neistomišljenika?

Glumcu Pozorišta mladih preti otkaz zbog neistomišljenika?

ervin_pismo_podrskeGlumcu Pozorišta mladih Ervinu Hadžimurteziću uručeno je upozorenje pred otkaz zbog “kontinuiranog i grubog” kršenja radnih obaveza, koje on negira i tvrdi da je na delu lična i politička igra u ovom teatru.

Zbog ovog upozorenja, pozorišni kolektiv Studentskog kulturnog centra i Srpskog narodnog pozorišta organizovao je sakupljanje potpisa podrške Hadžimurteziću, koji se daju u prostorijama SKC “Fabrika”.

Hadžimurtezić za 021 kaže da je upozorenje pred otkaz, koje on tumači kao skoro momentalni otkaz, posledica njegovog kontinuiranog zalaganja za određene vrednosti koje nisu bliske Upravnom odboru pozorišta koje, kako je 021 ranije pisao, većinski čine članovi SPO. Kako kaže, u upozorenju koji mu je uručeno prošlog ponedeljka navedene su navodne povrede radnih obaveza, kojih nije bilo.

“Na teret mi se stavlja da ne ispunjavam radne obaveze, konkretno vezano za jednu predstavu i nedolazak na kurs marioneta koji je bio zakazan u avgustu. Ni jedno ni drugo nije istina jer sam u predstavi i dalje u podeli, pre neki dan sam pozvan na kostimsku probu i otišao sam, a takođe sam prisustvovao svim probama do kraja sezone. Probe u septembru još nisu počele”, navodi glumac i dodaje da mu se dolazak na kurs marioneta “volšebno” nametnuo kao obavezan nakon što je direktorku pozorišta obavestio da nije u mogućnosti da dolazi.
“Pri tom se čitav ovaj cirkus odvija u potpunoj tajnosti, moje kolege u pozorištu za to ne znaju, a oni koji znaju ne smeju da govore o tome. Cilj svega ovoga jeste da se ja predstavim kao neradnik, iako sam u pozorištu sedam godina. Imam 19 premijera, radio sam sa najboljim rediteljima i nosio repertoar pozorišta”, objašnjava Hadžimurtezić.On je prošlog decembra bio među zaposlenima koji su branili tadašnju upravnicu Tijanu Delić od pokušaja smene, koji je vodio Upravni odbor pozorišta. On je objavio i javno pismo u kojem je branio Delićevu, a sada, kako kaže, plaća cenu svojih inicijativa.
“Očigledno je da sam se time zamerio i određenim političkim strukturama, pošto sam dobio potvrdu da politička partija koja vodi pozorište preko Upravnog odbora insistira na mom otkazu. Problem je samo što su i oni svesni da će moje glumačko trajanje višestruko nadmašiti njihovo političko postojanje”, kaže za 021 Edvin Hadžimurtezić i dodaje da nije jedini koji ima problem sa direktorkom Emilijom Mrdaković, ali kako navodi – u pozorištu vlada tišina.
Direktorka Pozorišta mladih, sa druge strane, za 021 kaže da glumcu preti otkaz zbog “kontinuiranog i grubog kršenja Zakona o radu, unutrašnjih pravilnika samog Pozorišta mladih, kao i Kolektivnog ugovora”. Iz istih razloga, kaže ona, Hadžimurtezić je već bio usmeno upozoravan, a potom i sankcionisan umanjenjem zarade za jun u visini od 10 odsto.
“Uprkos tome, on je nastavio sa povredama gore navedenih Zakona i Pravilnika. Glumac Hadžimurtezić nije ničim opravdao svoj izostanak sa kursa iako je, kao i svi glumci Pozorišta mladih, više puta bio blagovremeno obavešten o terminu održavanja i da je ovaj kurs radna obaveza za sve glumce zaposlene na neodređeno vreme. On je putem sms poruke otvoreno rekao da ‘neće’ prisustvovati ovom kursu koji ga ‘ne zanima’. Nakon što se oglušio i na ovu radnu obavezu, Upravni odbor Pozorišta mladih je zatražio da isti bude sankcionisan”, navodi Mrdakovićeva.
Ona smatra da uručenje ovog upozorenja nije “skandalozno”, kako se navodi u pozivu SKC na podršku glumcu, te da je u skladu sa zakonima.
Edvin Hadžimurtezić smatra da će ceo slučaj rezultirati njegovim stvarnim otkazom, s obzirom na to da su njegove kolege imale i većih problema.
“Jedan naš kolega je završio na sudu nakon Emilijine izmišljene prijave ‘da će joj baciti bombu’ i da se ona plaši za svoj život i život svoje dece. Posle višemesečnog stresnog i traumatičnog maltretiranja po sudu, tužilac je, srećom, uvideo lakrdiju i odbacio predmet. Takođe, sekretarica koja je 10 godina radila u pozorištu, odmah nakon njenog imenovanja dobila je otkaz. Naravno, kao i u mom slučaju, niko ne sme da govori o tome”, tvrdi Hadžimurtezić.
Biće, kako kaže, prinuđen da nakon svega podnese tužbu za mobing i smatra da ima dobrih osnova za to.

Autor: 021