Početna Gradske teme Godinu dana primene “Zojinog zakona”: Bol porodice pretvoren je u ogromnu energiju

Godinu dana primene “Zojinog zakona”: Bol porodice pretvoren je u ogromnu energiju

ThinkstockPhotos 487481654

Tokom godinu dana od usvajanja “Zojinog zakona”, 188 dece je preko Republičkog i budžetskog fonda bilo u inostranstvu i tamo im je dijagnostifikovano i urađeno ono što nije moglo u zemlji, izjavio je danas ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Lončar je, nakon sastanka sa inicijatorima “Zojinog zakona” Bojanom Mirosavljević i Dušanom Milosavljevićem rekao da ta deca do sada nisu imala mogućnost da reše zdravstveni problem, kao i da je njemu veoma drago što je pozitivna inicijativa pretvorena u delo i što postoji rezultat.

Za ovo se čulo ne samo u regionu, već i u Evropi i svetu, javili su nam se ljudi iz bogatih zemalja – Švajcarske, Nemačke sa željom da isto ili slično primene i u svojim zemljama – rekao je Lončar.

Majka osmogodišnje Zoje Mirosavljević, devojčice koja je preminula od Batenove bolesti i inicijatorka zakona Bojana Mirosavljević, rekla je da je Zojinoj porodici “srce puno”, jer je njen zakon jedan od zakona koji se sprovodi, što je, smatra, velika stvar.

Za nas “Zojin zakon” ima veliku vrednost ako je jedno dete spaseno, Zoja je ostvarila svoju misiju. Velika farmaceutska kompanija u Cirihu pokazala je interesovanje, planiraju da naprave jedinstvenu svetsku platformu za rešenje problema dijagnostike retkih bolesti u svetu i “Zojin zakon” je praktično osnov toga – rekla je ova Novosađanka.

Zoja-Mirosavljevic-Batenova-bolest-620x350

Narodni poslanik i jedan od inicijatora zakona Dušan Milosavljević naveo je da je jako ponosan što mu se ukazala prilika da krene u inicijativu sa porodicom Mirosavljević.

Njihovi bol i tuga su pretvoreni u ogromnu energiju koja je bila pokrenuta da se kroz sve nedostatke zdravstvene administracije koje su bile primećene u lečenju njihovog deteta i druge dece koja boluju od retkih bolesti, napravi jedno zakonsko rešenje koje bi pomoglo drugoj deci – rekao je Milosavljević.

“Zojin zakon” praktično znači da, ukoliko se u roku od šest meseci u Srbiji ne postavi dijagnoza, doktor je obavezan da pošalje uzorak krvi, tkiva ili urina u referentne strane medicinske centre, gde će se postaviti dijagnoza, a onda može da se počne sa lečenjem deteta.

Izvor: Tanjug
Foto: Guliver / ThinkstockPhotos; zivotorg.org