Početna Gradske teme Godišnje u Betaniji na svet dođe 700 prevremeno rođenih beba

Godišnje u Betaniji na svet dođe 700 prevremeno rođenih beba

0

Godišnje u Betaniji na svet dođe oko 700 prevremeno rođenih beba, od kojih polovina ima manje od dva kilograma.

Što je novorođena beba manja, to joj je potrebno više pomoći, a često je to pomoć koja znači život za ovu decu.

Načelnica Odeljenja neonatologije u Betaniji, dr Ljiljana Dobrić kaže za Dnevnik da se, u proseku, skoro svakog dana u ovoj ustanovi jedna beba rodi pre vremena.

S manje od 1.000 grama godišnje se u Betaniji rodi između 50 i 60 beba, a od 1.000 do 1.500 grama bude 80 do 200 beba, dok ostale imaju do 2.500 grama. Na poluintenzivnoj nezi imaju mesta za 40 beba i nekad su sva mesta popunjena, kao i na intenzivnoj nezi, gde imaju deset mesta.

“U jednom danu imali smo jedan porođaj gde su rođene trojke, dva blizanačka porođaja, dve žene su se porodile u 31. nedelji, a od ranije smo imali dve bebe na respiratoru. To je devet prevremeno rođenih beba u jednom prepodnevu. Najrizičnije su bebe koje su na rođenju teške od 500 do 800 grama. Ta deca su ekstremno mala, imaju nerazvijena, slepljena pluća, pa moraju odmah da dobiju lek za funkciju pluća kao i druge lekove”, objašnjava dr Dobrić i dodaje kako je broj prevremeno rođenih beba porastao sa oko pet odsto od pre deset godina na sadašnjih deset odsto od ukupnog broja rođene dece.

Godišnje u Betaniji imaju od 140 do 150 porođaja, gde su u pitanju blizanačke trudnoće. Većim delom su to prevremeno rođena deca.

Dr Dobrić navodi da postoji savremena i dobra oprema koja im omogućava da se pomoć prevremeno rođenim bebama ukaže u nekoliko sekundi.

“Godišnje umre četiri do pet beba koje imaju više od 1.000 grama do sedmog dana života, što je pokazatelj dobrog rada službe. U tom broju su i deca koja su nakon Betanije prebačena u Dečju bolnicu. Najčešći razlog ovakvog ishoda su neki udruženi faktori, a ovo su odlični rezultati jer je to manje od jednog promila”, navodi dr Dobrić.

Ona objašnjava da u porodilištu radi 35 godina i da joj se dešava da nekadašnje prevremeno rođene bebe sada dolaze kao majke i očevi.

“U tome je lepota našeg posla. Mi ugrađujemo sebe u ta malena bića”, zaključuje dr Dobrić.

Izvor: Dnevnik
Foto: Pixabay