Početna Gradske teme Goran Čabradi: Vreme je za nove ljude – 25 godina gledamo ista...

Goran Čabradi: Vreme je za nove ljude – 25 godina gledamo ista lica

0

Goran-Cabradi

Mr Goran Čabradi, predsednik Zelene Stranke, izneo je svoje mišljenje o radu Gradske vlade, dao predlog rada nove vlasti i rekao ko bi po njegovom mišljenju bio idealan gradonačelnik Novog Sada.

Kako komentarišete rad Gradske vlade u protekle tri i po godine?

– Iskreno, iako intenzivno pratim rad i ove i poslednjih nekoliko gradskih uprava, ne može se pamtiti nešto značajno za Novosađane. U tom smislu, poslednje godine uspešne su po tome što ipak nema velikih afera, ali isto tako nema ni poteza i odluka koje su pozitivne i vidljive za Novosađane. Mislim da je veće umeće gradonačelnika bilo održati manje koalicione partnere zadovoljnim, ali to ga je onemogućilo u donošenju strateških poteza koje bi građani Novog Sada osetili. To još jedanput potvrđuje stav Zelene Stranke da se gradonačelnici biraju direktnim putem. Od komunalnih preduzeća konkretno, možemo primetiti da je JKP ‘Zelenilo’ napravilo odlične i vredne pažnje rezultate, dok sa druge strane, imate JKP ‘Čistoću’ koja ne uspeva da pruži adekvatnu uslugu i trajno naružava grad lošim rešenjima u odlaganju otpada.

Šta bi nova vlast u gradu trebalo prvo da uradi?

– Mnogo toga, ali prioritetne aktivnosti svakako moraju biti: racionalizacija gradske uprave, prema našim procenama oko 7-10 miliona eura godišnje Novosađane košta ova neracionalnost; sanirnje urbanističkog haosa u gradu, izgradnja kolektora, izgradnja savremene deponije; uvođenje ogromnog displeja na gradsku kuću sa informacijama o sredstvima, trošnjima, zaspslenima u JKP, tako da svako od nas svaki dan ima tačnu informaciju o tome šta se dešava u gradu; uvođenje OpenDay – Dan za građane kod gradonačelnika; potpuno zatvaranje centra Novog Sada za putnički saobraćaj; mama Card – povlastice za mlade majke; rešavanje problema pasa lutalica na odgovoran način i u skladu sa savremenim svetskim standardima. Postoji još niz mera koje su neophodne, ali ovo su samo najneophodnije, ili one koje se vrlo lako i jednostavno implementiraju u korist određenih kategorija stanovništva.

Ko bi, po vašem mišljenju, bio idealan gradonačelnik Novog Sada?

– Svako ko bude uspeo da stavi interes Novosađana iznad interesa svoje partije. Iako zvuči demagoški, to je osnovni preduslov da bi počeo da radi u interesu svih Novosađana. Naravno, pre svega neko iz Zelene Stranke. Kandidate ostalih partija smo imali prilike da gledamo poslednjih 25 godina. Vreme je za nove ljude.

Autor: Jelena Dopuđ
Foto: Privatna arhiva