Početna Gradske teme Grad angažovao čuvara za zgradu Radničkog

Grad angažovao čuvara za zgradu Radničkog

0

Zgradu Radničkog će od sada 24 sata čuvati obezbeđenje koje je angažovala Gradska uprava.

Ugovor o angažovanju čuvara potpisan je dan pre tragedije koja se dogodila 2. aprila kada je 22-ogodišnji mladić stradao u padu sa Radničkog.

Kako se uverio 021.rs, Gradska uprava je 1. aprila aneksirala ugovor iz prošle godine o angažovanju čuvarske službe za više objekata, jer je u nekima bilo potrebno smanjiti broj angažovanih ljudi, a tada je na spisak dodata i zgrada Radničkog.

Gradonačelnik Miloš Vučević je za 021.rs naveo da je Radnički već dugo obezbeđen ogradom i da bi to trebalo svakom da znači da je pristup zabranjen, ali da “nažalost postoje pojedinci koji imaju potrebu, iz njima znanih razloga, da ulaze unutra”. On je dodao da se ne može govoriti o odgovornosti Grada, jer su više puta policija i komunalna policija obilazili objekat, ali patrola policija ne može stalno da stoji kod zgrade.

“Mi ne možemo da postavimo jedinicu policije da čuva praznu zgradu. Nemojte da idete unutra ako vidite ogradu. Valjda ta ograda znači da nije dozvoljen pristup. Zatvoren je objekat i ne mogu da objasnim tu logiku da se ulazi, a Grad ispadne kriv kad se nešto desi. Ne znam šta je trebalo da uradimo? Da postavimo gardu?”, naveo je gradonačelnik, dodajući da su zabeleženi slučajevi da se ljudi penju da bi fotografisali grad, pravili selfije ili pravili bakljade, što je sve pogrešno.

Vučević je dodao da 19 godina nakon požara Grad nastavlja da traži rešenje za ovaj objekat. Radi se studija opravdanosti, koja će pokazati da li je za Novi Sad ekonomičnije da zgradu proda, uloži u obnovu ili da se ide u javno-privatno partnerstvo.

Prema njegovim rečima, za sada su dobili tri pisma o namerama, mahom kompanija iz IT sektora koje imaju ideju da je kupe i ulože u obnovu zgrade za svoje potrebe. Očekuje se da do kraja godine bude doneta konačna odluka o Radničkom.

Izvor: 021
Foto: Printscreen