Početna Gradske teme Grad daje sedam miliona za projekte unapređenja zdravlja

Grad daje sedam miliona za projekte unapređenja zdravlja

0

Grad Novi Sad dodeliće javnim zdravstvenim ustanovama više od 7,5 miliona dinara za projekte promocije zdravlja i prevencije bolesti.

Projekti se odnose na analizu zdravstvenog stanja Novosađana sa predlogom mera za njegovo očuvanje i unapređenje.

Analiza zdravstvenog stanja građana Grada Novog Sada sa predlogom mera za njegovo očuvanje i unapređenje obuhvata vitalno-demografsku situaciju, morbiditet registrovan u vanbolničkoj i bolničkoj zdravstvenoj zaštiti, organizaciju i korišćenje vanbolničke i bolničke zdravstvene službe, ostvarivanje preventivne zdravstvene zaštite, epidemiološku situaciju zaraznih bolesti, zdravstvenu ispravnost namirnica, stanje životne sredine, kao i predlog mera za očuvanje i unapređenje stanja u navedenim oblastima“, navodi se u dokumentaciji.

Takođe, projekti za koje će biti izdvojen novac iz gradskog budžeta jesu projekti vaspitanja za zdravlje, zaštite i unapređenja zdravlja osetljivih društvenih grupa, prevencije i kontrole zaraznih bolesti, kao i prevencije, edukacije i podizanja svesti građana o štetnim posledicama pušenja i nekontrolisane i redovne upotrebe alkohola.

Osim toga, novac će biti dodeljen i za one projekte koji se tiču prevencije HIV-a, unapređenja mentalnog zdravlja i prevencija mentalnih poremećaja, ali i obeležavanja značajnih datum i jubileja u oblasti zdravstva.

Na konkurs mogu da se prijave ustanove čiji je osnivač Republika, Pokrajina ili Grad Novi Sad. Prijavljivanje na konkurs traje do 9. februara.

Izvor: 021.rs
Foto: Pixabay