Početna Gradske teme Grad daje više od 25 miliona za obnovu fasade Sokolskog doma

Grad daje više od 25 miliona za obnovu fasade Sokolskog doma

Za obnovu fasade Sokolskog doma iz budžeta Novog Sada biće izdvojeno više od 25 miliona dinara.

Ugovor za ovaj posao dodeljen je grupi ponuđača koju čine kompanije “Ornament-invest inženjering”, “Jugogradnja” i “Niković Company” iz Beograda, kao i “Instel inženjering” iz Novog Sada, te “Ozeblin” iz Veternika. Oni su kao jedini ponuđači dostavili ponudu od 24 miliona dinara, dok je javna nabavka predviđena na 25 miliona dinara.

Inače, Gradska uprava je ranije bila raspisala konkurs koji je propao, jer nije bilo prihvatljivih ponuda. Grupa ponuđača koja je dobila posao za obnovu fasade Sokolskog doma, dobila je i posao u vrednosti od 3,6 miliona dinara za rekonstrukciju fasade zgrade u Sonje Marinković 1.

Kako se može videti u dokumentaciji, rok za izvođenje radova je 150 dana. Ponuđači nisu mogli da ponude kraći rok, jer su vremenski uslovi nepovoljniji nego u vreme podnošenja prvobitne ponude. Zbog toga su se usaglasili da prvobitno ponuđenju cenu umanje za 0,2 odsto.

Fasada Sokolskog doma obnavljana je pre 10 godina. Kako je “Narodni spomen dom kralju Aleksandru I Ujedinitelju”, što je zvanični naziv ovog zdanja arhitekte Đorđa Tabakovića, od 2002. godine zaštićen kao spomenik kulture, svi radovi na njemu izvode se uz nadzor Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Ranijih godina je bilo predloga da se na mestu dvorišta Sokolskog doma podigne garaža sa lokalima u prizemlju, ali su stavljanjem zdanja pod zaštitu takvi predlozi odbačeni. Prošle godine obeleženo je 80 godina rada Sokolskog doma.

Podsetimo da je Grad u 2017. godini započeo i obnovu fasada u podgrađu Petrovaradinske tvrđave. Jedina razlika je u tome što se u slučaju Podgrađa radi o objektima u privatnom vlasništvu. Procenjena vrednost radova je 100 miliona dinara, a najavljeno je da će Republika sa dodatnih 200 miliona dinara pomoći uređenje fasada u Novom Sadu. Planirano je da se obnovi 45 objekata, u cilju priprema Novog Sada za 2021. godinu kada će biti Evropska prestonica kulture.

Izvor: 021.rs
Foto: Wikimedia