Početna Gradske teme Grad naručio izradu modela upravljanja Petrovaradinskom tvrđavom

Grad naručio izradu modela upravljanja Petrovaradinskom tvrđavom

Uprava za privredu Novog Sada naručila je izradu Programa i plana upravljačkog modela Petrovaradinske tvrđave.

Ovaj projekat bi Novom Sadu trebalo da ponudi predlog kako da se reši pitanje upravljanja ovim kulturno-istorijskim spomenikom od velikog značaja jer, da podsetimo, od 1992. godine i ukidanja JP “Petrovaradinska tvrđava” o Tvrđavi brinu razne gradske uprave, preduzeća i službe što dovodi do toga da se nekad ne zna ko šta treba da radi zbog isprepletanih nadležnosti.

Kako se navodi u konkursnoj dokumentaciji javne nabavke za izbor ponuđača koji će dobiti posao izrade Programa, “Model upravljanja sa studijom opravdanosti za proglašenje turističkog prostora” predstavlja paket predloga za uspostavljanje sistema za dugoročno rešenje gazdovanja prostorom Petrovaradinske tvrđave sa pravnog, ekonomskog i finansijskog aspekta, kao i održivu zaštitu, očuvanje i unapređenje prostorne turističko-kulturno-istorijske celine od velikog značaja.

Uvidom u dokumentaciju, “021” se uverio da Grad Novi Sad očekuje da dobije plan kako da se najbolje organizuje upravljanje i gazdovanja Tvrđavom sa aspekta vlasničke strukture, podele odgovornosti, finansiranja, odlučivanja… Takođe, ovaj dokument će dati i predloge za dalje turističko korišćenje Tvrđave.

Izvor: 021
Foto: Ilustracija/Pixabay