Početna Gradske teme Grad nastavlja uređivanje malih urbanih prostora

Grad nastavlja uređivanje malih urbanih prostora

0

Za nabavku i ugradnju opreme i podloge za dečija igrališta i teretane na otvorenom Grad je namenio oko 45,8 miliona dinara bez PDV-a, a Uprava za građevinsko zemeljište raspisala je tender za taj posao.

Budući da je rok za podnošenje ponuda 26. april, radovi će najverovatnije početi u maju, a nabavka opreme i njeno postavljanje mora biti završeno za 140 dana, od uvođenja odgovornih izvođača u posao.

U tenderskoj dokumentaciji nisu precizirane lokacije, već je samo navedeno da je, radi stavljanja malih urbanih celina u funkciju, pre raspisivanja javne nabavke, pribavljena tehnička dokumentacija. Objaš­njeno je da su određeni prostori odabrani u cilju poboljšanja kvaliteta boravka dece na javnim površinama, te da su postojeća igrališta u velikoj meri devastirana i nisu prilagođena zahtevima i potrebama savremenog vremena. Nadležni napominju i da usvojeni koncept predstavlja inovativno rešenje prilagođeno novim generacijama i tehnologijama, kao i interesovanju današnje dece.

  • Uređenje terena za basket

Osim tendera za opremanje dečjih igrališta i teretana na otvorenom, raspisana je i javna nabavka za uređenje sportskih i rekreacionih terena u Novom Sadu. Procenjena vrednost javne nabavke je gotovo 6,5 miliona dinara, bez PDV-a, a, kako se iz konkursne dokumantacije može primetiti, reč je o terenima za basket. Predviđno je obeležavanje terena i nabavka i ugradnja dve košarkaške konstrukcije, kao i četiri klupe bez naslona i dve korpe za otpatke.

Rok za podnošenje ponuda na taj tender je 19. april.

Iz predmera radova se može primetiti da je reč o četiri mikrolokacije za dečja igrališta, te deset “street workout” i tri fitnes, dok će na jednoj mikrolokaciji biti opremljeno dečje igralište za osobe s invaliditetom. Dimenzije igrališta prilagođene su prostoru, s definisanim zonama bezbednosti sprava, s tim da će oprema biti ugrađena na odgovarajuću konstruktivnu podlogu, sa završnom oblogom od tartan-ploča ili „livenog tartana”. Prilikom uređivanja prostora trebalo bi povesti računa o okolnom zelenilu, odnosno o uklapanju nove opreme s vegetacijom.

Gradska uprava nabavlja dve vrste kombinovanih kompozicija i to po četiri komada, dva tipa ljuljaški (osam i četiri komada), kao i četiri klackalice i osam njihalica. Kada je reč o teretanama na otvorenom, preduzeća s kojima budu zaključeni ugovori moraće da isporuče i ugrade deset multifunkcionalnih sprava, kao i tri za fitnes. Osim toga, Uprava kupuje i vrtešku za dečje igralište, koja je po karakteristikama prilagođena osobama s invaliditetom, a od urbanog mobilijara je planirano postavljanje ukupno 22 korpe za otpatke i isto toliko klupa bez naslona.

Ponude na tender podnose se do 26. aprila, a dvadesetak dana kasnije će biti doneta odluka o dodeli ugovora ili obustavi postupka.

Izvor: Dnevnik.rs
Foto: Pixabay