Početna Gradske teme Grad Novi Sad preuzima zgradu Radničkog

Grad Novi Sad preuzima zgradu Radničkog

Gradska vlast blizu je konačnog dogovora sa upravom Novosadskog otvorenog univerziteta oko preuzimanja vlasništva nad zgradom izgorelog Radničkog univerziteta, saznaje “021”.

Prema navodima njihovog izvora, predlog Grada je da Novi Sad, koji već poseduje 10 odsto zgrade, preuzme ceo objekat, a da se NOU-u dodeli prostor na korišćenje u nekoj od nekretnina koje Grad poseduje. Prema informacijama “021”, NOU-u bi najverovatnije bio dat prostor koji od požara 2000. godine koriste u Radničkoj 20.

Direktor NOU-a Mirko Karakaš nije mogao da potvrdi ovu informaciju, ali je naveo da se sa gradskom vlašću intenzivno pregovara i da očekuje da će javnost uskoro biti obaveštena o dogovoru. On je dodao i da očekuje da će se konačno rešiti pitanje zgrade Radničkog.

Podsetimo da je Radnički izgoreo 6. aprila 2000. godine i da je od sredstava osiguranja od milion tadašnjih maraka obavljeno čišćenje zgrade i sagrađene su protivpožarne stepenice. Nakon toga, Grad i NOU nisu nikako nalazili rešenje za obnovu, a lokalna vlast je za vreme gradonačelnice Maje Gojković donela odluku da se odrekne osnivačkih prava nad NOU, čime je ova ustanova postala samostalna.

Kasnije je Novi Sad postao vlasnik 10 odsto zgrade, kao vid konverzije duga lista “Dnevnik” prema Gradu, ali to nije ubrzalo donošenje odluke o obnovi zgrade. Uprava NOU-a je više puta najavljivala da je blizu dogovora sa privatnim partnerima oko sanacije zgrade, poslednji put početkom aprila 2016. godine, ali od tada se ništa novo nije čulo.

Izvor: 021/Žarko Bogosavljević
Foto: Stare Fotografije Novog Sada

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here