Početna Gradske teme Grad Novi Sad u maju kupuje novogodišnje jelke i ukrase

Grad Novi Sad u maju kupuje novogodišnje jelke i ukrase

ThinkstockPhotos-514178765

Gradska uprava Novog Sada požurila je ove godine sa proslavom novogodišnjih praznika, pa su već raspisali javnu nabavku za novogodišnje ukrase.

Iako je proslava Nove godine tek za sedam meseci, ukrasi bi mogli biti kupljeni već krajem maja ako ne bude žalbi na javnu nabavku.

Novi Sad će kupiti tri jelke različite veličine, 175 ukrasnih kuglica, a da se ozbiljno spremaju za slavlje, pokazuju i druge stavke iz nabavke, kao što je velika količina ukrasnih platnenih traka dugačkih po 20 metara. Pored toga, biće kupljene grane za dekoraciju, 50 cvetova, ali i 20 velikih ikebana za stolove.

Naš izvor iz gradskih službi za ovakvu nabavku kaže da je krajnje neuobičajena.

Prvi put vidim da se oprema za proslavu Nove godine kupuje u ovo doba. Ova nabavka je vrlo jednostavna i sa njom ne bi trebalo da bude problema da bi se ona planirala mesecima unapred – kaže naš izvor i dodaje da ceo proces kupovine, od raspisivanja javne nabavke do dostave, može da traje tek nešto više od mesec dana.

Iz gradske kuće su nam nezvanično rekli da će oprema zaista biti upotrebljena za proslavu Nove godine, kao i da po planu moraju da je kupe do kraja ove godine. Oni dodaju i da se kupuje roba koja nema rok trajanja, pa može da stoji.

Grad svake godine kupuje nove ukrase, jer su kompletni ukrasi ukradeni iz skladišta JKP “Stan” 2012. godine, a od tada se nabavljaju novi. Ukrasne jelke i svetiljke obično su kupovani krajem novembra, a postavljani su pred proslavu Božića po julijanskom kalendaru, mada je 2014. i 2015. bilo kašnjenja. U prethodne dve godine ukupno je na ukrase potrošeno 10 miliona dinara, dok za sada nije poznato koliko će ovo ukrašavanje koštati.

Javna nabavka za novogodišnje ukrase čudna je i po tome što se njom traži i kupovina pogrebnih suza i venaca. Grad nabavlja velike vence, suze različitih veličina, kao i aranžmane za groblje od prirodnog cveća, a kako nam je rečeno, venci služe za protokolarne potrebe.

Izvor: Blic
Foto: Guliver/ThinkstockPhotos