Početna Gradske teme Uvertira za novi Samit o zapadnom Balkanu: “Forum civilnog društva – Beograd”...

Uvertira za novi Samit o zapadnom Balkanu: “Forum civilnog društva – Beograd” otvoren u Novom Sadu uz veliki broj učesnika iz nevladinog sektora

20160511_194309

Inicijativom Evropskog fonda za Balkan i Erste fondacije, uz podršku Saveta za regionalnu saradnju, Delegacije EU u Srbiji i Sekretarijata za nauku i tehnološki razvoj Izvršnog veća Vojvodine, juče i danas, u Novom Sadu i Beogradu se održava “Forum civilnog društva-Beograd” koji je svojevrsna priprema za ovogodišnji samit “Berlinskog procesa” za zapadni Balkan, koji će biti održan u Parizu.

20160511_192720_001 20160511_192829_001

Svečanom otvaranju u novosadskoj Galeriji Matice srpske, prisustvovao je i nemački ambasador u Srbiji, njegova ekselencija Aksel Ditman, koji je rekao da Forum predstavlja izuzetno važan sastanak i predpripremni skup za Pariski samit o zapadnom Balkanu, te da Berlinski proces već sada ima kontinuitet.

DSC_6390

Ditman je podsetio učesnike Foruma, mahom predstavnike NVO sektora, predstavnike lokalnih vlasti i diplomatskog kora, da su Berlinski proces incirali nemačka kancelarka Angela Merkel i ministar spoljnih poslova, Frank Valter Štajmajer:

Berlinski proces pokazao se izuzetno uspešnim i baštini dva cilja: da se čitav zapadnobalkanski region dovede bliže EU, a drugi je da se podstaknu dobrosusedski odnosi, bazirani na realističnim mehanizmima (među ostalim i kroz dijalog civilnog društva i vlada regiona) i projektima (iz oblasti infrastrukture, migrantske politike, itd.) i mislim da su oba cilja podjednako važna – rekao je Ditman.

DSC_6392

DSC_6385

Prema njegovim rečima, civilno društvo je bitno u procesu transformacije zemalja regiona zapadnog Balkana i uspostavljanja dobrosusedskih odnosa među njima, i predstavlja vezu koja ima krucijalnu ulogu.

DSC_6369DSC_6368U tom smislu, nemački ambasador je pozdravio Regionalnu incijativu mladih za uspostavljanje bližih i dobrosusedskih odnosa, koju su podržali premijer Aleksandar Vučić i albanski mu kolega, Edi Rama.

20160511_192726

20160511_194440Zamenica austrijskog ambasadora u Srbiji, Sabine Krojzenbruner, istakla je da je Austrija glavna članica u podršci Berlinskom procesu.

Austrija smatra sebe jednim od stubova Berlinskog procesa, i drži da se sa Bečkim samitom (održanim 25. i 26. aprila), naša uloga nije okončala. Mi snažno podržavamo nastavak ovog procesa koji treba da ojača kapacitete za pristupanje EU, a da su organizacije civilnog društva stubovi ovog dijaloga koji je i socijalni i politički – rekla je Krojzenbrunerova, naglasivši da drži da vlade država zapadnog Balkana i organizacije civilnog društva moraju da se razumeju kao partneri, a ne ko protivnici.
20160511_192835

20160511_192857

Ispred organizatora, prisutne je pozdravila, direktorka Evropskog fonda za Balkan, Hedvig Morvai, rekavši da je “Berlinski proces važan signal ponovnog angažovanja EU i nekih od ključnih članica EU na zapadnom Balkanu”. Ispred Erste fondacije, skup je pozdravio Filip Radunović, podsetivši prisutne na zaključke sa nedavno okončanog Bečkog foruma, a Aleksandar Simurdić iz novosadskog ogranka Evropskog pokreta, bio je te večeri u GMS u ulozi moderatora.

DSC_6364

DSC_6377Upravnica GMS, Tijana Palkovljević Bugarski je pozdravila prisutne ispred nacionalne pinakotečke institucije, rekavši da veruje “da umetnost i umetnička dela govore mnogo više i bolje o nacionalnom identitetu od naučnih knjiga, govora i politika. S toga GMS sa svojom stalnom postavkom nacionalne umetnosti od XVI do XX veka jeste pravo mesto da se sagleda mesto srpske kulture u evropskom kontekstu.”

DSC_6372 DSC_6373

Znameniti četverac – Aleksandra Krčmar-Ćulibrk i Jovanka Mazalica na violinama, Jelena Filipović na violi i Timea Kalmar na violončelu, odnosno gudački kvartet “Tajj” izvele su reprezentativni, kondenzovani mini koncert na čijem program se nađoše dela potentnih kompozitora Aleksandre Vrebalov “Hold me neighbor” i “Pannonia boundless”, te Dejana Despića i “Balkanski tango”, Borisa Kovača.

DSC_6415

Druga sesija “Foruma civilnog društva – Beograd” nastavlja se danas u beogradskom Mikser hausu.

Autor: Teodora Ž. Janković
Foto: Borislav Radanović i Martin Candir