Početna Gradske teme Grad platio sahrane 634 Novosađana koji su preminuli od virusa korona

Grad platio sahrane 634 Novosađana koji su preminuli od virusa korona

0

Tokom prvih 13 meseci epidemije kovida-19 Novi Sad je ostao bez najmanje 634 građana preminulih od ovog virusa.

Povećani broj mrtvih primorao je Novi Sad da u rebalansu budžeta za 2021. godinu izdvoji dodatnih 30 miliona dinara, jer je za manje od četiri meseca gotovo potpuno utrošio predviđenih 40 miliona dinara za plaćanje troškova sahrane sa po 100.000 po osobi u ovoj godini.

Podaci o ovom broju preminulih govore da je u Novom Sadu umrla polovina od 1.100 Vojvođana koji su za godinu dana izgubili život od posledica korone. Podatak o 1.100 umrlih Vojvođana je krajem aprila dao ministar Zlatibor Lončar.

Najveći broj preminulih bio je u prva tri meseca ove godine, tokom kojih je preminulo 352 ljudi. To znači da je u Novom Sadu, od korona virusa, umiralo po četvoro ljudi dnevno.

Ranije pribavljeni podaci dobijeni od gradske uprave pokazali su da je u novembru i decembru 2020. preminulo 180 od 282 ljudi, koliko ih ukupno preminulo u prošloj godini. Prethodno je bilo saopšteno da je od marta do septembra umro 91 Novosađanin, a u periodu septembra-oktobar desetak.

Podaci o 634 preminula za malo više od godinu dana ne znače da je ovo ukupan broj preminulih od korona virusa u Novom Sadu, jer nisu svi koji su umrli u vojvođanskoj prestonici i sahranjeni u Novom Sadu. U pitanju je broj plaćenih troškova sahrana po spisku JKP “Lisje” i prijavi porodica preminulih.

Novi Sad plaća troškove sahrana na osnovu odluke Gradskog veća, a porodica preminulog ili druga osoba koja je finansirala sahranu preminulog treba da podnese zahtev za dodelu novčane pomoći Gradskoj upravi za socijalnu i dečiju zaštitu putem Pisarnice Gradske uprave za opšte poslove, Trg slobode 1 ili elektronskim putem na adresu pisarnica@uprava.novisad.rs.

Izvor: 021.rs
Foto: Pixabay