Početna Gradske teme Grad ponudio da smanji garažu nove zgrade suda kako bi se sačuvalo...

Grad ponudio da smanji garažu nove zgrade suda kako bi se sačuvalo drveće

Novosadska vlast ponudila je stanarima Maksima Gorkog i Radničke ulice kao kompromisno rešenje da se smanji podzemna garaža suda i tako sačuva deo stabala i zelene površine gde će se graditi novo sedište pravosudnih organa.

Predstavnici građana su u osnovi zadovoljni ponuđenim, jer bi, prema ovom predlogu, bilo posečena samo četiri umesto 15 stabala. Međutim, oni nisu izneli konačan stav, jer nisu imali sastanke Skupštine stanara sa ostalim građanima.

Prema iznetom predlogu garaža će se smanjiti za pet-šest metara, čime će se umanjti i broj parking mesta za oko 30.

Podsetimo da su se građani pobunili zbog izgradnje nove zgrade suda na uglu Maksima Gorkog i Stražilovske bilo predviđeno da se poseče niz stabala na javnoj zelenoj površini u dvorištu i da ispod nikne podzemna garaža, koja pri tome izlazi izvan građevinske parcele zgrade. Građani su do sada organizovali dva protesta.

U saopštenju nakon sastanka, Skupština grada je navela da je predsednik ovog tela Zdravko Jelušić saopštio da neće biti novih sastanaka sa stanarima, tako da je nejasno šta sada sledi. Naime, urbanistički plan koji je predviđao seču, a zbog kojeg je došlo do pobune građana, i dalje je pravno gledano pred Komisijom za planove i ona treba da odluči o predlozima i primedbama i da ga pošalje Skupštini na usvajanje, dok su na sednici Komisije bili odbijeni predlozi građana da se obustavi gradnja.

Zbog iznetog stava Grada da je ovo njihov konačni predlog, može se naslutiti da će to proslediti Komisiji i da će uvrstiti u plan, te da će se sa time ići pred odbornike na usvajanje.

U samom saopštenju nakon sastanka, na koji nisu bili pozvani predstavnici medijia, stoji da su građanima predlog predstavili predsednik Skupštine Zdravko Jelušić, direktor Urbanizma Dušan Miladinović, šef Katedre za hortikulturu i pejzažnu arhitekturu Poljoprivrednog fakulteta prof. dr Saša Orlović i sekretar Skupštine grada Marko Radin. Oni su naveli da će četiri stabla koja će se ukloniti biti zamenjena sa sedam drugih desetogodišnjih sadnica drveća, a u dvorištu bi se zasadilo i 10 sadnica žbunja, travnjaci i cveće.

Predstavnici Grada su naveli i da su planskim dokumentom predviđene zelene ograde između nove zgrade i postojećeg dvorišta, dok će se urediti pešačke staze unutar dvorišta, javna rasveta, rekviziti za dečije igralište i ostali mobilijar i sadržaji po sugestiji stanara.

Inače, predlog Grada je samo modifikacija predloga od pre mesec dana.

Izvor: 021
Foto: Ilustracija/Pixabay