Početna Gradske teme Grad prodaje zgradu Radničkog univerziteta?!

Grad prodaje zgradu Radničkog univerziteta?!

Grad Novi Sad je, prema svemu sudeći, na korak od rešavanja dvodecenijskog problema u vezi sa skeletom zgrade Radničkog univerziteta.

Grad je doneo rešenje o prodaji zgrade u Ulici Vojvođanskih brigada broj 7. Kako se navodi u Službenom listu u kojem je objavljena ova odluka, u pitanju je “poslovna zgrada za koju nije utvrđena delatnost, ima podrum, prizemlje i 13 spratova”, a uz to se otuđuje građevinsko zemljište u skladu sa planskim dokumentom.

Reč je o zgradi Radničkog univerziteta, za koju gradske vlasti u poslednjih 20 godina, otkako je u požaru uništeno ovo zdanje, nisu uspevale ili nisu ni pokušavale da pronađu rešenje.

U odluci o prodaji stoji da će se ovaj proces obaviti javnim nadmetanjem, odnosno prikupljanjem pisanih ponuda. O prispelim ponudama odlučivaće komisija koju formira Grad, a svoje mišljenje o svemu treba da podnese i gradsko Pravobranilaštvo.

Iako je doneta odluka o prodaji, gradska vlast se još nisu oglasila ovim povodom. Gradonačelnik Miloš Vučević je ranije izjavio da je zagovornik prodaje zgrade Radničkog univerziteta, a prema njegovim rečima, na neobavezujući poziv za ulaganje u ovaj objekat stigle su tri ponude, dve iz inostranstva i jedna iz Srbije.

Kako je krajem februara rekao za 021.rs, data su i tri različita predloga za rešavanje problema sa zgradom, uključujući i prodaju i koncesiju.

Nije poznato po kojoj početnoj ceni će Radnički univerzitet biti ponuđen, ali će dobijeni novac biti uplaćen u budžet Grada.

O budućnosti ovog objekta se govorilo mnogo i predlagane su razne ideje, a iskristalisalo se da će se ići u koncesiju, prodaju ili da će na kraju Grad uložiti u obnovu. Pričalo se i tome da bi u njoj mogla da bude smeštena gradska administracija, da se iznajmljuje kao kancelarijski prostor, pa i da bude javna garaža ili da IT kompanije naprave novi poslovni centar. Realnost je takva da se od svega što je navedeno još nije ništa realizovano, a zgrada u Vojvođanskih brigada i dalje je samo skelet.

Nije isključeno ni da budući investitor jednostavno sruši zgradu kako bi sagradio novi objekat, pogotovo ukoliko se u obzir uzmu Vučevićeve reči da je “građevinsko stanje zgrade takvo da ne može da izdrži novoplanirane sadržaje i da će možda na tom mestu morati da se gradi drugi objekat”.

Odluka o prodaji zgrade Radničkog donosi se na startu “drugog dela sezone” predizborne kampanje, nakon pauze zbog vanrednog stanja. Do izbora je ostalo nešto više od mesec dana, ali, ukoliko se ostane pri ranijim tvrdnjama gradonačelnika, odluke u vezi sa Radničkim trebalo bi da donese novi saziv lokalne vlasti, baš zbog predizborne kampanje i izbora.

Osim zgrade Radničkog, Grad prodaje i delove poslovnih prostora u Miletićevoj ulici, Vojvođanskoj, na Bulevaru Mihajla Pupina, kao i u Kisačkoj ulici.

Izvor: 021
Foto: Printscreen