Početna Gradske teme Grad raspisuje tri arhitektonska konkursa do kraja godine

Grad raspisuje tri arhitektonska konkursa do kraja godine

mostovi-iz-vazduha2

Novi Sad planira da do kraja godine raspiše tri arhitektonska konkursa – za uređenje Ribarca, Pozorišnog trga i novog mosta preko Dunava. Prema saznanjima 021.rs, iz budžeta grada će se za ove konkurse izdvojiti 21,7 miliona dinara.

Grad planira da kao pripremu za konačnu popravku Pozorišnog trga, koji nije uređivan od početka osamdesetih kada je i sagrađeno Srpsko narodno pozorište, raspiše arhitektonski konkurs da bi se odabralo najbolje rešenje za ovaj prostor. Ova investicija je izvesna i, koliko se do sada moglo čuti od čelnika Grada, i pokrajinska vlast planira da Novom Sadu u 2017. godini dodeli sredstva za radove.

S druge strane, druga dva konkursa se sprovode za projekte koji možda neće biti realizovani u ovoj deceniji, jer se radi o vrlo skupim projektima, koji su i povezani lokacijski. Tako će Grad imati konkurs za uređenje Kameničke ade (Šodroš) i Ribarskog ostrva, kao i konkurs za novi most preko Dunava u nastavku Bulevara Evrope, koji prema urbanističkim planovima prelazi preko Šodroša.

Uređenje Ribarca, kao i novi most, u gradskim planovima se pominju već decenijama, a do danas nisu realizovani iz raznih razloga. Poslednje procene urbanističkih stručnjaka bile su da će novi most preko Šodroša, iako planiran još davnih šezdesetih godina, čak i pre ideje da se gradi Most slobode, na red doći tek oko 2030. godine. Mada se čini da ovim konkursima Novi Sad troši uzalud milione, dugoročno oni ipak imaju svoje prednosti, jer predstavljaju prave analize situacija na terenu koje se menjaju tokom godina.

Podsetimo da je Novi Sad pre nekoliko godina sproveo konkurs za gradnju pešačkog mosta preko Dunavca, koji će povezati Ribarac i Liman, ali da se radovi stalno odlažu i da su vlasti odlučile da njegovu gradnju pomere za 2018. godinu. Procena je da bi gradnja koštala oko 270 miliona dinara.

Autor: 021.rs
Foto: Mladen Skukulić/Color Media Communications