Početna Gradske teme Grad više ne pokriva troškove sahrana Novosađana preminulih od kovida

Grad više ne pokriva troškove sahrana Novosađana preminulih od kovida

0

Grad Novi Sad od 1. januara 2022. godine ne pokriva troškove sahrane Novosađana preminulih od kovida. Porodice su to saznale kada su počele da im stižu odbijenice iz lokalne administracije.

Da je ukinuta odluka o pokrivanju troškova sahrane niko nije obavestio javnost. Krajem marta 2022. godine Grad je saopštio da rok za predaju zahteva za pokrivanje troškova u visini od 100.000 dinara preminulih do 31. decembra 2021. godine ističe 31. marta 2022. godine. Međutim, izbegli su da navedu da te troškove neće snositi gradska kasa za preminule u ovoj godini.

Novosađanka kojoj je suprug preminuo u martu za 021.rs je ispričala da se neprijatno iznenadila kada je dobila odbijenicu za pokrivanje troškova sahrane.

– Suprug je preminuo polovinom marta, a od drugih ljudi koji su imali smrtne slučajeve u porodici od korone sam čula da se obratim Gradu za pokrivanje troškova sahrane. Na sajtu smo našli saopštenje, kao i vesti u medijima i prikupili smo dokumentaciju i predali je Upravi za socijalnu zaštitu. Međutim, posle dve nedelje stiže rešenje u kojem se kaže da ne ispunjavamo uslove. Zvali smo da pitamo šta nije u redu sa zahtevom i tada su nam rekli da se novac isplaćuje samo za one koji su umrli do 31. decembra prošle godine. Rekla sam im da nigde ne piše da ne važi za ljude koji su umrli u ovoj godini, a osoba koja se javila na telefon je samo rekla da nismo jedini koji isto prolaze. Verujete mi, nije mi do novca jer smo sve već platili, samo mi je sada stalo da se kaže i drugima da znaju da Grad više ne pokriva troškove sahrana kako ne bi prošli kao mi – ispričala je za 021.rs ova Novosađanka.

Odluka o ukidanju pokrivanja troškova je doneta na poslednjoj sednici Gradskog veća prošle godine i to baš 31. decembra. Kako piše portal 021.rs, ovo je urađeno tako što je tada još važeća odluka iz januara 2021. godine, a koja je doneta na osnovu naredbe iz 2020. godine o isplati 100.000 dinara, promenjena tako da je ubačena rečenica sa datumom, odnosno da se novac isplaćuje za preminule od 1. januara do 31. decembra 2021. godine.

U Gradskoj kući su za 021.rs potvrdili da se novac iz budžeta ne isplaćuje za pokrivanje troškova sahrana Novosađana preminulih od korone u 2022. godini i da su do sada odbili 143 zahteva.

– Ukupno podnetih zahteva u 2022. godini je 224, od kojih 81 korisnik ostvaruje pravo na novčanu pomoć, a zaključno sa 15. aprilom 2022. godine isplaćeno je 7.000.000 dinara. Preostalih 143 podnosilaca zahteva ne ispunjavaju uslove za ostvarivanje prava na novčanu pomoć porodicama građana sa teritorije Grada Novog Sada koji su preminuli od zarazne bolesti covid-19. Podnosioci zahteva, čiji su članovi porodice preminuli nakon 31. decembra 2021. godine, nisu obuhvaćeni odredbama Rešenja – navode u Gradu.

Dodaju da je razlog za ukidanje pokrivanja troškova to što je Novi Sad „investirao u kovid bolnicu“, kao i da prioriteti u socijalnoj zaštiti Grada nisu „starije osobe sa hroničnim bolestima“, te da su ukinute i epidemiološke mere.

– Grad Novi Sad je u cilju kvalitetnije nege obolelih od zarazne bolesti covid-19 investirao dodatna sredstva u izgradnju kovid bolnice na Mišeluku. Uzimajući u obzir da su prioriteti u socijalnoj zaštiti na teritoriji Grada prvenstveno socijalno ugrožena lica, starije osobe, porodice sa troje i više dece, osobe sa invaliditetom i druge socijalno ranjive grupe, a s obzirom da su preminule osobe uglavnom starije starosne dobi i da imaju i dodatne hronične bolesti, a da su sve epidemiološke mere koji su bile na snazi ukinute, Gradsko veće je donelo rešenje da se pomoć isplaćuje za lica koja su preminula do 31. decembra 2021. godine, a za koja je podnet zahtev najkasnije do 31. marta 2022. godine – stoji u dopisu Grada.

Novi Sad je u budžetu za 2022. godinu predvideo isplatu 25 miliona dinara za troškove sahrane preminulih, dok je za iste potrebe u 2021. godini utrošeno 78 miliona dinara, a u 2020. godini 28,2 miliona dinara. Iz svih isplata, a računajući da su još 143 porodice preminulih iz 2022. godine odbijene, može se videti da je za dve godine od korone umro najmanje 1.281 Novosađanin.

Izvor: 021
Foto: Pixabay