Početna Gradske teme Grad zbog peticije građana odustao od izgradnje Vatrogasnog doma na Telepu

Grad zbog peticije građana odustao od izgradnje Vatrogasnog doma na Telepu

0

Više od dve hiljade stanovnika Telepa uspelo je da odgovori vlast od ideje da se nova Vatrogasna stanica izgradi na Bulevaru patrijarha Pavla, čime bi ovaj kvart ostao bez prostora koji je prvobitno planiran za park.

Da je prihvaćena inicijativa građana iz peticije predstavlja iznenađenje jer ni Telepčanima to još nije zvanično saopšteno i za ovaj potez Grada se saznalo iz odluke Uprave za građevinsko zemljište i investicije (UGZI) da poništi tender za izradu tehničke dokumentacije za izgradnju Regionalnog centra za vanredne situacije na spornoj lokaciji.

“Odluka o obustavi se donosi na osnovu peticije 2.535 građana koji traže da se Regulacioni centar za vanredne situacije u Novom Sadu ne gradi na planiranoj lokaciji. U narednom periodu naručilac će razmotriti mogućnost da se nađe rešenje za drugu loakaciju na kojoj bi se mogao izgraditi Regionalni centar”, naveo je UGZI u odluci u koju je 021.rs imao uvid.

Telepčani su prijatno iznenađeni time što je Grad uslišio njihovu peticiju, jer kako navodi jedan od organizatora peticije, Aleksandar Lazarević, nisu znali za ovaj potez UGZI-ja i čekali su na rezultate njihovih prigovora na rani javni uvid urbanističkog plana Telepa kojima su tražili park umesto Vatrogasnog doma.

“Pozdravljamo ovaj potez gradske vlasti jer smatramo da je ovaj gest dobre volje prvi korak u zajedničkom iznalaženju konstruktivnih rešenja za ovaj i slične probleme. Svesni smo da je Novom Sadu potreban Vatrogasni dom, zbog čega smo i izašli kao građani sa predlogom alternativnih lokacija koje bi bile odgovarajuće za takav centar. Takođe, Telepu kao naselju koje iz godine u godinu beleži porast broja stanovnika treba jedan veliki park sa raznovrsnim sadržajem koji će biti centar okupljanja svih generacija”, kaže Lazarević.

On dodaje da oni kao grupa građana, preko posrednika imaju komunikaciju sa gradskim čelnicima i sada očekuju sastanak sa gradonačelnikom Milošem Vučevićem, kako bi se dogovorili kako vratiti prvobitnu namenu parceli koja je bila predmet peticije, odnosno kako da se ona pretvori u park. Dodaje da je njihov stav da je moguće naći model prema kojem će Grad i građani sarađivati u cilju što boljeg kvaliteta života u Novom Sadu i samog uređenja grada, jer “bitno je da odluke budu zajedničke, a ne jednostrane.”

Dodajmo da su lokaciju na uglu Bulevara patrijarha Pavla i Somborske ulice pre nekoliko godina urbanisti izabrali za smeštaj vatrogasaca, čime bi ova služba posle više od 100 godina dobila svoju drugu stanicu u Novom Sadu, s obzirom da je već decenijama poznato da Vatrogasni dom u Ulici Jovana Subotića nije dovoljan.

UGZI je pre odluke da obustavi tender za projektovanje već imao neuspele tendere jer ponude koje su stuzale nisu bile ispravne.

Novi Vatrogasni dom, odnosno Regionalni centar za vanredne situacije sada će morati da bude izgrađen na drugom prostoru. Među lokacijama koje su se ranije pominjale su bile kasarna “Arčibald Rajs” u Futoškoj ulici, prostor kod okretnice na Novom naselju, nekadašnji rasadnik Gradskog zelenila i više mesta u industrijskim zonama, uglavnom preko kanala DTD, blizu kasarne “Jugovićevo” i druga.

Prema tenderskoj dokumentaciji za novi Vatrogasno-spasilački centar potrebno je oko tri hektara zemljišta jer na njega treba da se smesti dvospratni objekat od oko sedam hiljada kvadrata, heliodrom i drugi objekti, uz prostor za parkiranje 20 kamiona i drugih vozila i smeštaj za stotinak vatrogasaca. O koliko se velikom kompleksu radi govori podatak da je u planu da ima 150 parking mesta.

Izvor: 021
Foto: Pixabay