Početna Najlepši maturski tablo Novog Sada Viminacijum Avantura: Pobednici izbora za “Najlepši tablo Novog Sada” nagradu poklonili deci...

Viminacijum Avantura: Pobednici izbora za “Najlepši tablo Novog Sada” nagradu poklonili deci iz Dečijeg sela

0

Juče je završena jednodnevna ekskurzija u Viminacijumu i Avantura parku. U edukativnom i zabavnom delu programa uživala su deca iz Dečijeg sela iz Sremske Kamenice.

Maturanti iz Elektrotehničke škole “Mihajlo Pupin” (razred E45) i Saobraćajne škole “Pinki” (nautički tehničari) poklonili su svoju nagradu za Najlepši maturski tablo koji je ove godine organizovao Color Media Communication i portal nshronika.rs, u saradnji sa OPENS-om, deci iz Sremske Kamenice, koja su zahvaljući njima provela dan pun avanture i znanja.

Programom su bili obuhvaćeni:
– legionarski poligon i adrenalin park
– obilazak arheološkog parka (mauzolej, terme, amfiteatar, muzej, njihova nekadašnja sala za rad, rimska vila)
– grnčarijska radionica

Nakon dolaska dece i upoznavanja sa programom, vrlo brzo su se svi našli u adrenalin parku i na zip lajnu, koji je bio odlična fizička i energetska vežba, a još bolja uvertira za ručak i predah pred obilazak.

Prva stavka bio je mauzolej, u okviru koga mogu da se vide dva tipa grobnica: one koje su pokrivene i ostale otkrivene. Prve su pripadale, takozvanoj, aristokratiji, a otkrivene ostalim ljudima. Ispod je grobnica rimskog cara Hostilijana.

Deca su posetila grobnice ispod mauzoleja, od kojih su dve paganske i jedna hrišćanska.
Rimske terme ili kupatila bila su jedna od posećenijih mesta u Viminacijumu. Bile su u funkciji od 2. do 4. veka, kada su izgorele. Rimljani su većinu svog slobodnog vremena provodili ovde. U to vreme, imali su tačno određen šablon po kom je tekla priprema za kupanje: čekaonica i svlačionica prvo, zatim su se kretali od bazena sa hladnom vodom do bazena sa najtoplijom vodom. U povratku su išli iz tog bazena do bazana sa hladnom vodom, čime su održavali cirkulaciju tela funkcionalnom. Deca su naučila i da Rimljani nikad nisu koristili ugalj, već isključivo drva.

Jedna od najzanimljivijih priča, bar kada su u pitanju Rimljani, uvek je amfiteatar, borbe unutar njega i sve priče koje se kriju iza tih zidina. Gotovo da je svima baš zato poznato da su se na tom mestu događale gladijatorske borbe. Doduše, nisu samo takve vrste borbi – nekada je tu na licu mesta “zarađena” sloboda – bar kad su bili u pitanju robovi.
Jedna od stvari koja se nije uvek događala je smrt između dva protivnika. Naime, postojala su dva tipa gladijatora: zarobljenici i oni koji su hteli da budu “profesionalni ratnici”. Oni koji su dobrovoljno pristajali na tako nešto, prethodno su pohađali desetogodišnju školu, u okviru koje se učila i gluma, pa je većina scena, pa i tih sa smrtnim ishodom, bila iscenirana. Borbe između zatvorenika, sa druge strane, bile su borbe do smrti.

Amfiteatar je prvi put sagrađen u 2. veku, i to od drveta, u kom je bilo prisutno od četiri do šest hiljada ljudi. Kasnije je tek izrađivan od kamena zbog stabilnosti, ali je ipak podlegao Atili i Hunima.

Rimska vila je odraz rimske aristokratije. Sastoji se iz pet delova, a mladi gosti su videli jedan, centralni – glavno dvorište. Unutra se još nalaze kuhinja, hotel, laboratorija i biblioteka. Još jedna od stvari koju su videli bila je njihova nekadašnja soba za rad, iliti konferencijska soba.

Za kraj obilaska, ostao je da se vidi celi i očuvan skelet mamuta, koji je retkost, jer tako nešto slično postoji još na dvadesetak mesta u svetu. Samo dva do tri meseca nakon što je pronađen na tom mestu, pronađeno je još pet skeletal mamuta, ali ne u tako očuvanom stanju – uglavnom jedna do dve koske.

Pred polazak, jedna veća grupa zainteresovane dece mogla je da se oproba u grnčariji. Svi oni koju su napravili posuđe poneli su ga kući kao dokaz da takva vrsta “starog zanata” još uvek ima i te kakvu funkciju, a nije teška.

Fotografije su samo deo atmosfere – deca su otišla puna utisaka i uz mnoštvo novih informacija.

Autor: Milica Savić
Foto: CMC