Početna Gradske teme Građani će protestovati ispred skupštine protiv plana novog mosta

Građani će protestovati ispred skupštine protiv plana novog mosta

0

Aktivisti i građani najavili su okupljanje ispred Skupštine AP Vojvodine u petak, 18. juna u 9 časova kako bi iskazali neslaganje sa usvajanjem plana novog mosta u produžetku Bulevara Evrope. Protest će biti održan neposredno pred početak zasedanja gradskog parlamenta. Daniela Stojković iz inicijative Dunavac-Šodroš kaže da je ovo tek početak borbe protiv izgradnje mosta.

Sednica Skupštine na kojoj će se odlučivati o ovom planu zakazana je za petak u 10h, a zbog poštovanja mera protiv širenja pandemije koronavirusa održava se u zgradi Skupštine Autonomne Pokrajine Vojvodine. Plan obuhvata više od 21 hektara površine, uglavnom neizgrađenog prostora, osim u delu Ulice Sime Matavulja i zapadnog dela gde je kasarna. Predložena saobraćajnica treba da bude primarna gradska saobraćajnica (gradska magistrala) namenjena kretanju automobila, javnom gradskom prevozu, teretnom saobraćaju, pešacima i biciklistima, te da omogući prelaz sve planirane infrastrukture preko Dunava, uz uslov da se obezbedi slobodan profil plovnog puta.

– Mi sad krećemo sa protestima koji neće stati. Ljudi su spremni da, kad za to dođe vreme, tamo izađu i ispred bagera. Borba sad počinje prsa u prsa, s obzirom na to da smo iscrpeli sva pravna i administrativna sredstva koja su nam bila na raspolaganju – kazala je Stojković za 021.rs.

Ističe da oni moraju još jednom da iskažu svoje negodovanje, jer se urbanisti i nadležni nisu obazirali na prigovore građana i struke. Kako kaže, urbanisti stvar posmatraju isključivo sa strane saobraćaja i potpuno zanemaruju pitanje kulture života, zdravstvena pitanja i ekološka pitanja. Kao jedno od njih navodi uništavanje mrestilišta na Dunavu.

Ističe da je alarmirana i međunarodna javnost.

– Idemo i sa tužbama. Tužićemo NN lica za uzurpaciju zemljišta, ali i gradske službe, upravo Urbanizam, zbog ugrožavanja opšte bezbednosti. Tužbe se trenutno pripremaju – najavljuje Stojković.

Aktivisti se mahom protive narušavanju kvaliteta života građana koji stanuju u blizni planiranog mosta i vijadukta, kao i uništavanju prirode dela Kameničke ade.

izvor: 021, novisad.com
Foto: Instagram / Miloš Vučević