Početna Gradske teme Građani Novog naselja rekli “Da!” Kulturnom centru “Novo Naselje”

Građani Novog naselja rekli “Da!” Kulturnom centru “Novo Naselje”

NN PROJECT

U organizaciji Novog kulturnog naselja, u utorak je održana prva javna prezentacija “Projekta NN” i debata o potencijalu i značaju Kulturnog centra u jednom od najvećih delova Novog Sada, u prepunoj sali Mesne zajednice “Bistrica”.

U sklopu prezentacije inicijative za novim mestom u Novom Sadu, predstavljeni su i rezultati ankete koju su građani Novog naselja mogli da popune, kako na proteklim festivalima koje je Novo kulturno naselje organizovalo, tako i na ulicama Novog naselja i online. Rezultati istraživanja pokazuju da čak 75% stanovnika smatra da je ovom delu grada potreban Kulturni centar, a 86% ispitanika izjavilo je da bi učestvovalo u radu budućeg mesta kulture na različite načine. U debati su učestvovali građani svih generacija, i istakli da je ovakva inicijativa od velikog značaja i da ima veliki potencijal i još jednom istakli ogromnu volju da učestvuju u daljim aktivnostima u vezi inicijative. Stariji sugrađani su istakli da je ovo prvi put da prisustvuju prezentaciji neke ovakve ideje ili bilo kakvoj debati na ovu temu, a oni mlađi da bi ovakav prostor omogućio aktivniju komunikaciju lokalne zajednice čime bi se stalno generisale nove inicijative. U tom cilju, u nedelju 6. novembra zakazani su prvi moderatorski razgovori sa ciljnim grupama stanovništva Novog naselja.

Dosadašnje delovanje Novog kulturnog naselja obuhvata niz festivala i projekata, koji su se mahom održavali na otvorenim, javnim prostorima usled nedostatka adekvatnog zatvorenog prostora. Udruženje je pokrenulo inicijativu za otvaranje Kulturnog centra “Novo naselje” za kulturne i umetničke programe, radionice, edukativne programe i ostale vidove ispoljavanja umetničkog stvaralaštva, a novi koraci “Projekta NN” slede vrlo uskoro.

Autor: NsHronika