Početna Gradske teme Građani pored redovne cene, plaćaju i izradu karta za GSP

Građani pored redovne cene, plaćaju i izradu karta za GSP

0

GSPNoviSad-Solaris-1
Rešenjem Gradskog veća i odlukom Nadzornog odbora GSP-a, utvrđena je cena godišnje karte od 1.650 dinara, dok je istom odlukom utvrđena i cena izrade tih karata od 375 dinara.
Redakciji 021 obratili su se penzioneri koji, međutim, smatraju da su ovim oštećeni.
“Svim korisnicima godišnjih karata, to je oko 30.000 građana, tokom februara i marta naplaćivana je karta 2.025 dinara, iako na samoj poleđini iste jasno piše kolika je cena usluga, iznos PDV-a i ukupan iznos. Iz navedenog proizilazi da je neovlašćeno i protivzakonito korisnicima naplaćeno 375 dinara više, ovo tim pre što korisnicima prilikom naplate nije data nikakva priznanica, niti bilo kakvo obaveštenje čak ni usmeno”, navode penzioneri.
Sa druge strane, u GSP-u navode da je utvrđivanje cene urađeno po zakonu, a na osnovu prethodne kontrole Državne revizorske institucije i Poreske inspekcije Ministarstva finansija.
“Na osnovu zaključka Gradskog veća, u 2015. godini pravo na kupovinu godišnje karte ima 13 kategorija građana, među kojima su i osobe starije od 65 godina, bez obzira da li su u penziji. O početku izrade, kao i o ceni karte i njene izrade, putnici su informisani obaveštenjima na prodajnim mestima, te putem sredstava informisanja, sajta preduzeća i društvenih mreža”, kažu iz GSP-a.
Inače, kopneni javni prevoz putnika ne podleže zakonskoj obavezi izdavanja fiskalnih računa, na osnovu Uredbe o određivanju delatnosti, gde ne postoji obaveza evidentiranja prometa preko fiskalne kase. Međutim, korisnik usluga prevoza na prodajnim mestima GSP “Novi Sad” može da dobije priznanicu za izrađenu kartu, navode iz GSP-a.

Autor: 021.rs