Početna Gradske teme Građani protestovali protiv seče drveća zbog izgradnje podzemne garaže

Građani protestovali protiv seče drveća zbog izgradnje podzemne garaže

Nekoliko stotina stanovnika bloka Maksima Gorkog i Radničke ulice protestovalo je danas zbog plana da se jedna od retkih zelenih površina u tom delu grada uništi zbog gradnje podzemne garaže za potrebe buduće zgrade suda.

U dvorištu između zgrada u Radničkoj 13-19 i Maksima Gorkog 8-12, koje gleda ka Stražilovskoj, gde će se i graditi nova zgrada Apelacionog suda i drugih pravosudnih organa, okupili su se i građani iz okolnih ulica, kao i drugi Novosađani.

Građani su podsetili da su nedavno prilikom javnog uvida u regulacioni plan bloka pravosudnih organa sasvim slučajno videli da su urbanisti predvideli da se poseče 15 stabala platana, lipe i drugih stabala kako bi se pod tom zelenom površinom napravio deo garaže za potrebe suda i da su podneli zvanične primedbe na plan. Oni su ispričali i da su imali malo vremena da deluju, jer je uvid bio tokom nedavnih praznika i više je bilo neradnih nego radnih dana.

Stanari su podsetili i da su generacije odrasle u tom parku i da je trebalo od 30 do 50 godina da drveće izraste. Kako su rekli, imaju sreće da budu redak stambeni blok u okolini kojem je ostala uređena javna površina sa dečijim igralištem.

Oni su takođe dodali da u istom dvorištu već postoji podzemna garaža koju koriste stanari, a da nova, koju planiraju gradski urbanisti, neće biti javna i biće daleko veća. Oni su postavili i pitanje što se pravi podzemna garaža od 110 mesta za potrebe suda, kada će tu biti parkiranja samo za vreme radnog vremena, dok će veći deo dana i vikendom biti prazna, a na manje od 100 metara postoji velika javna garaža kraj Spensa, koja je, kako su naveli, često prazna.

Po mišljenju građana, najbolje bi bilo da se nova zgrada suda gradi u Radničkoj 2, gde je i prvobitno planirana. Kako su dodali, ako to već nije moguće, onda bi planiranu garažu trebalo smanjiti kako bi obuhvatala samo prostor ispod planirane zgrade, a ne i javne zelene površine, koje svakako nedostaju gradu.

Na skupu su građani pozvali sve koji žele da im pomognu da se pojave u četvrtak u 9 časova na Komisiji za planove kako bi izrazili protivljenje gradnji podzemne garaže.

Izvor: 021
Foto: Pixabay