Početna Gradske teme Građani uskraćeni za operacije u Vojnoj bolnici, sve na čekanju zbog “proceduralnih...

Građani uskraćeni za operacije u Vojnoj bolnici, sve na čekanju zbog “proceduralnih razloga”

0

Novosađani već duže vreme ne mogu da se operišu ili pregledaju u Vojnoj bolnici u Petrovaradinu, jer nije produžen ugovor između bolnice i Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Građani koji su nam se obratili naveli su da su im zakazane operacije odložene, dok drugi nisu mogli da zakažu pregled u ovoj ustanovi.

Proteklih godina Novosađani su se neretko oslanjali na usluge medicinskog osoblja Vojne bolnice, što je posledica čekanja na operacije i preglede u drugim zdravstvenim ustanovama, ali i zbog toga što Vojska Srbije i dalje predstavlja jednu od državnih institucija u koju građani najviše veruju.

Da u 2020. godini, za sada, nema saradnje između Vojne bolnice i RFZO-a, potvrđuju u samom republičkom fondu. Kako navode, Filijala za Južnobački okrug ugovor sa Vojnom bolnicom sklapa na osnovu odredaba Pravilnika o ugovaranju zdravstvene zaštite iz obaveznog zdravstvenog osiguranja sa davaocima zdravstvenih usluga, koji je objavljen u Službenom glasniku.

Na osnovu tog pravilnika i ove godine je sastavljena ponuda, koja je poslata Vojnoj bolnici 30. januara, a po pravilniku rok za zaključivanje ugovora je bio 31. januar. Tako je Vojnoj bolnici dat jedan dan da odgovori na ponudu.

– Filijala je dostavila Vojnoj bolnici ponudu, odnosno model ugovora i pozvala je na zaključivanje ugovora dana 30. januara, na koji ista nije pristupila. Vojna bolnica nije pismenim putem obavestila Filijalu da neće zaključiti ugovor, kao ni razloge zbog kojih nije zaključila ugovor – poručuju u RFZO za “021”.

Upravnik Vojne bolnice Novi Sad Dragan Koruga kaže da saradnja sa Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje postoji već 10 godina i da očekuje da se novonastali zastoj reši u narednom periodu kroz kooperaciju sa Upravom za vojno zdravstvo Ministarstva odbrane. Kako navodi, dok se ne potpiše ugovor sa RFZO, nisu u mogućnosti da obavljaju operacije nad civilnim stanovništvom.

– Razlog zbog kojeg nije potpisan novi ugovor je proceduralne prirode, odnosno radi se o usklađivanju njihovih i naših pravilnika i nadam se da će to biti urađeno u narednom periodu. Imamo odličnu saradnju sa RFZO i postoji volja i kod njih i kod nas da se saradnja nastavi. Znam da je građanstvo zainteresovano za preglede kod nas i da pacijenti iz samog Novog Sada i okolnih opština dolaze redovno ovde ističući da su zadovoljni uslugama -objašnjava upravnik Vojne bolnice Novi Sad.

Kako dodaje, trenutan prazan hod koji je nastao u operacijama i pregledima civilnog stanovništva koriste kako bi se pripremili upravo za trenutak kada ponovo bude potpisan ugovor i kada Vojna bolnica ponovo bude otvorena za građane.

U Ministarstvu odbrane za “021” dodaju da je u toku procedura usaglašavanja ugovora između Vojne bolnice i RFZO-a, dodajući da će sve biti rešeno “u skorije vreme”.

– Napominjemo da će posle potpisivanja navedenog ugovora svi zakazani pacijenti biti zbrinuti u skladu sa raspoloživim kapacitetima – tvrde u ministarstvu.

Inače, ovo nije prvi put da civilni pacijenti ne mogu da dobiju uslugu u Vojnoj bolnici. Sličan scenario bio je i pre nekoliko godina, ali je tada problem bila neaktivnost Ministarstva zdravlja koje je kasnilo sa donošenjem opšteg akta o ugovaranju.

Ipak, iako poručuju da će sve biti rešeno uskoro, nijedna strana nije mogla da da okviran datum kada bi pacijenti ponovo mogli da budu primljeni u Vojnu bolnicu.

Izvor: 021
Foto: Ilustracija/Pixabay