Početna Gradske teme Grade se privremeni kanalizacioni priključci za Promenadu

Grade se privremeni kanalizacioni priključci za Promenadu

Za potrebe privremenog odvođenja vode iz drenažnih bunara u toku probnog rada Tržnog centra “Promenada”, kompanija NEPI Real Estate i “Vodovod i kanalizacija” sklopili su ugovor o projektovanju i izgradnji dva privremena priključka na kanalizaciju, roku korišćenja komunalne usluge, kao i načinu naplate te usluge.

Ugovor je zaključen 1. marta ove godine i važiće dok traje probni rad Promenade.

“Vodovod i kanalizacija” se obavezalo da isprojektuje i izgradi dva privremena priključka ukupne dužine 10 metara. Takođe, ovo javno preduzeće se obavezalo da će radove otpočeti u roku od pet dana od dana kada se ispune određeni uslovi iz ugovora, dok rok za završetak radova iznosi 20 dana.

Za izgradnju dva privremena kanalizaciona priključka, “Vodovod i kanalizacija” pribavilo je privremenu građevinsku dozvolu, a za potrebe izgradnje privremenih priključaka, kompanija NEPI se obavezala da će investirati u izgradnju priključnih šahtova koji moraju biti izgrađeni u skladu sa projektno-tehničkom dokumentacijom.

Nakon izgradnje priključaka, “Vodovod i kanalizacija” će dobiti bezuslovnu saglasnost za ulazak u prostor radi održavanja i kontrole svih priključaka i uređaja za merenje količine ispuštene vode, kao i periodične kontrole sastava ispuštenih voda.

Cena projektovanja i izgradnje privremenih priključaka iznosi nešto više od dva miliona dinara.

Izgradnjom priključaka i ugradnjom merača protoka cena komunalne usluge iznosiće 150 dinara bez PDV-a za metar kubni ispuštene vode iz drenažnih bunara.

Podsetimo, Promenada trenutno radi sa privremenom dozvolom, sa rokom do kraja godine da objekat bude dovršen, a gradonačelnik Miloš Vučević najavio je da će ovaj tržni centar izgraditi poseban sistem za ispumpavanje podzemnih voda u gradsku kanalizaciju. Inače, Promenada ima problem sa podzemnim vodama jer prilikom izgradnje nisu ispoštovane građevinske norme oko hidroizolacije. Zbog toga preti opasnost da podzemne vode probiju u podzemne etaže jer se voda konstantno ispumpava u kanalizaciju, što je opasno jer gradski kolektori nemaju kapacitet da izdrže toliki priliv podzemnih voda.

Izvor: 021.rs
Foto: Pixabay