Početna Gradske teme Grade se put, pešačka i biciklistička staza u sklopu Naučno-tehnološkog parka

Grade se put, pešačka i biciklistička staza u sklopu Naučno-tehnološkog parka

0

Izgradnja saobraćajnice, pešačke i biciklističke staze, vodovoda i kanalizacije, kao i postavljanje javne rasvete u sklopu Naučno-tehnološkog parka, čiji završetak se očekuje do kraja godine, koštaće 78.097.910 dinara, a taj posao poveren je „Put-investu” i preduzeću „Energotehnika-južna Bačka”.

Pristup zgradi Parka planiran je s istočne strane i to saobraćajnicom koja predstavlja produžetak Ulice Veljka Petrovića, a pošto se taj krak „slepo završava“ na kraju puta je projektovan prostor za manevrisanje i okretanje vozila. Uz dvosmerni kolovoz u produžetku Ulice Veljka Petrovića predviđeno je ukupno 16 parkinga, kao i tri mesta za invalide.

Paralelno uz parking prostor trebalo bi da bude pešačka staza koja se pruža do Bulevara cara Lazara. Osim toga, još pet mesta za paralelno parkiranje predviđeno je s desne strane NT parka. Kolovoz u Veljka Petrovića biće dug 168 metra, a kod pešačkih prelaza, na trotoaru su predviđene taktilna upozorenja, kao i ploče vodilje.

U Ulici dr Ilije Đuričića, od Fruškogorske, kolovoz će biti širok šest metara, a uz put su predviđena 24 obostrana parkinga, kao i tri mesta za invalide. Na svako četvrto parking mesto predviđen je prostor za nisko zelenilo. Duž parkinga će biti obostrane pešačke staze, a paralelno sa leve strane, na metar razdaljine, predviđena je biciklistička staza. Uz objekat NT parka planirano proširenje pešačke staze na pet metara.

Na mestu ukršatanja Ulice dr Ilije Đuričića i Veljka Petrovića projektovana je jednotračna kružna raskrsnica dužine 9,5 metara.

Za potrebe funkcionisanja Naučno-tehnološkog parka biće izgrađena i kanalizaciona i vodovodna mreža s priključcima, a dužina kraka atmosferske kanalizacije iznosi 221,5 metara, fekalne 201,4 metra i vodovodne mreže je 162 metra.

Komunalnim opremanjem biće obuhvaćeno i postavljanje javne rasvete. Nova rasveta trebalo bi da bude usklađena sa svetiljkama i stubovima u okolnim ulicama, i prilagođena rangu saobraćajnih površina, a zbog energetske efikasnosti i dugotrajnosti predviđeno je LED osvetljenje.

Prema ugovoru, izvođač ima 150 kalendarskih dana na raspolaganju da obavi poverni mu posao. Inače, ugovor je zaključen nakon što je Gradska uprava za građevinsko zemljište i investcije pokrenula pregovarački postupak pošto je ponuda „Put- investa” na tenderu ocenjena kao neprihvatljiva, jer je za više od 34 miliona dinara premašila procenjenu vrednost javne nabavke. Iz tog razloga je nosiocu posla, upućen poziv da dopuni ponudu i učini je prihvatljivom, odnosno da smanji cenu radova sa 112.786.584 dinara na predviđenih 78,1milion dinara.

Izvor: Dnevnik
Foto: Printscreen/YouTube