Početna Kultura Izložba “Poklon-zbirka Save Stepanova” u Galeriji Matice srpske

Izložba “Poklon-zbirka Save Stepanova” u Galeriji Matice srpske

0

Izložba “Poklon-zbirka Save Stepanova” biće otvorena u četvrtak, 18. jula, u Galeriji Matice srpske.

Sava Stepanov je kao kritičar, koji je tokom više decenija podržavao, pomagao i ohrabrivao savremene likovne stvaraoce, formirao značajnu kolekciju umetničkih dela, koju je poklonio Galeriji Matice srpske.

Zbirka je nastajala spontano i zahvaljujući stručnosti kolekcionara, reflektuje karakter umetnosti svog vremena.

Poklon-zbirka Save Stepanova sadrži 75 umetničkih dela 57 autora koji su stvarali na vojvođanskom umetničkom prostoru u periodu od šezdesetih godina 20. veka do početka 21. veka.

Pored raznovrsnosti likovnog izraza, Poklon-zbirka Save Stepanova pokazuje izuzetno bogatstvo tehnika i tehnologija izrade umetničkih dela, što je osobenost postmoderne umetnosti.

Dela iz Poklon-zbirke Save Stepanova nastala su kao produkt različitih umetničkih linija i stremljenja i zbog toga se samo grubo posmatrano mogu smestiti u kategorije konceptualne umetnosti, neoekspresionističke prakse i geometrijske apstrakcije.

Zahvaljujući poklonu Save Stepanova i izložbi koja se tim povodom priređuje, noviju srpsku umetnost je moguće sagledati iz perspektive likovnog kritičara koji je decenijama pratio dešavanja na savremenoj umetničkoj sceni i čije su stručnost i kompetentnost doprinele da njegova zbirka odražava najvažnije momente, stvaraoce i karakter ove umetnosti.

Autori izložbe su programski direktor Galerije Matice srpske, mr Danilo Vuksanović i kustoskinja Miroslava Žarkov.

Izložbu prati publikacija “Poklon-zbirka Save Stepanova” sa uvodnom rečju upravnice Galerije Matice srpske dr Tijane Palkovljević Bugarski, razgovorom sa darodavcem Savom Stepanovim, koji je vodio Vuksanović, raspravnim tekstom Miroslave Žarkov i katalogom poklonjenih radova.

Izložba će biti otvorena do 7. septembra.

Izvor: RTV
Foto: Prinstcreen/YouTube