Početna Gradske teme “Gradić fest” od 29. do 31. avgusta, Podgrađe Petrovaradinske tvrđave postaje pešačka...

“Gradić fest” od 29. do 31. avgusta, Podgrađe Petrovaradinske tvrđave postaje pešačka zona

0

“Gradić fest” održaće se od 29. do 31. avgusta na više lokacija u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave.

Festival će činiti “Cinema city”, “Terminal Music & Arts”, “Mechanix”, “Suburbium”, UGRIP i “Festival uličnih svirača”.

– Gradić fest je potpuno u kontekstu revitalizacije Podgrađa, odakle je Novi Sad nekada i krenuo da se razvija. Mi se trudimo da mu obnovom fasada, ulica i trgova vratimo stari sjaj, a ovakvi programi daju nove sadržaje, novi impuls, što je neophodno da Podgrađe zaista zaživi. Saobraćaj će biti zatvoren kroz Podgrađe, od 29. do 31. avgusta uveče, te molim za malo strpljenja, ali istraživanje koje smo sproveli pokazuje da većina Novosađana podržava pretvaranje Podgrađa u pešaku zonu. Čekamo da se završi kompletna obilaznica oko novog Žeželjevog mosta, pa da konačno primenimo taj koncept, koji ćemo uvoditi postepeno, i za koji nam je potrebno još mnogo ulaganja. Drago mi je što kreativni centar Prostor u Petrovaradinu živi tokom cele godine, a ne samo kada je festival – naglasio je gradonačelnik Miloš Vučević.

Izvršna direktorka festivala Natali Beljanski Popović najavila je da će drugog dana festivala, u saradnji sa organizacijom Suburbium, biti upriličena međunarodna konferencija, podržana od Centralnoevropske inicijative, posvećena tvrđavama koje su nekada bile deo Austroguarskog carstva, a danas su deo urbanog miljea.

– Našoj organizaciji je na konkursu Kreativne Evrope dodeljen i veliki projekat koji ćemo realizovati sa organizacijama iz Temišvara i Rijeke, a koji se bavi narativima gradova koji će u narednim godinama biti Evropske prestonice kulture, što će biti dobro pojačanje svim aktivnostima Novog Sada u susret 2021. godini – kazala je Beljanski Popović.

Otvaranje Festivala uličnih svirača krenuće tradicionalnom festivalskom povorkom koja će iz centra grada, preko Varadinskog mosta uvesti publiku u Gradić. Tema ovogodišnjeg otvaranja biće dvadesete godine prošlog veka, pa će se u četvrtak, 29. avgusta, od 19 do 24 časa, Gradić na jednu noć vratiti u to doba kroz muziku, ples i filmove. Biće to povratak u vreme kabarea, flaper devojaka, svinga i diksilenda. Glavne muzičke zvezde večeri biće “The Belgrade Dixieland Orchestra”.

Uporedo sa glavnim programom, na različitim lokacijama u Gradiću, nastupiće i drugi muzički sastavi kao što su italijanski bend “Tinto Brass Band”, izraelski muzičar Adam Ben Ezra i belgijski sastav “BRUiTAL”, a program će dopuniti i nemi filmovi.

Izvor: 021
Foto: Promo