Početna Gradske teme Gradonačelnik Miloš Vučević otvorio fudbalski turnir za osnovce na Spensu

Gradonačelnik Miloš Vučević otvorio fudbalski turnir za osnovce na Spensu

U novosadskoj dvorani Spens održan je fudbalski turnir za dečake i devojčice osnovnoškolskog uzrasta u okviru projekta pod radnim nazivom “Do uspeha zajedno” čiji je cilj prevencija rizičnih ponašanja kod školske dece kroz sport i obrazovanje.

O značaju ovog projekta za pravilan razvoj i društvenu integraciju dece za Ns Hroniku govori programska direktorka Centra za pozitivan razvoj dece i omladine Cepora Lidija Bukvić:
– Direktan rad sa decom na terenu izgleda tako što nastavnici fizičkog vaspitanja organizuju sportske radionice sa učenicima u okviru kojih oni dva puta nedeljno treniraju fudbal. Edukativnu komponentu projekta realizuju volonteri i edukatori, čijim radom koordiniše Cepora kao Centar za pozitivan razvoj dece i omladine. Edukatori su divni pojedinci koji doprinose razvoju različitih veština na polju komunikacije i tolerancije kod dece. Pored toga, doprinose razvoju veštine odupiranja pritisku vršnjaka radi prevencije upotrebe alkohola i droge u dečijem uzrastu. Naši saradnici su uglavnom studenti i svršeni stručnjaci iz društveno-humanističkih nauka, odnosno, psiholozi, pedagozi, specijalni pedagozi i defektolozi. Imamo i kolege iz nastavnih profesija koji se tu angažuju i izdvajaju svoje vreme na dobrovoljnoj bazi kako bi ovaj projekat sa decom u fokusu zaživeo.

Projekat realizuje Misija OEBS u Srbiji u partnerstvu sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstvom zdravlja i Ministarstvom omladine i sporta. Finansijsku podršku projektu pruža Vlada Italije i Ambasada Izraela u Srbiji.

Sve prisutne predstavnike medija i decu-učesnike turnira pozdravio je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević koji je svečano otvorio ovaj sportski događaj obrativši se sledećim rečima:
– Dobar dan svima. Vaše ekselencije, uvaženi ministre, državni sekretaru, uvažena gospođo pomoćnice ministra, pre svega, draga deco, dobrodošli u Novi Sad. Hvala vam što ste tu i što ćete ulepšati ovu svečanost. Grad Novi Sad je prihvatio da bude partner u ovom projektu uz ostale realizatore projekta. Ovaj projekat, pored bavljenja sportom, u sebi sadrži približavanje i prihvatanje svih različitosti kroz jedno timsko zajedništvo. Uključenost u ovom projektu nije samo naša obaveza, već i velika čast i zadovoljstvo.

Za kraj svog obraćanja gradonačelnik Vučević je klincima i klincezama poručio sledeće:
– Nemojte da gledate ko je ko nego ko je kakav. Nemojte da gledate ko se kako zove, preziva i odakle je nego kako se ponaša, kako se druži i da li je pravi drug i pravi prijatelj. Najvažnije je da pomognete nekome u nevolji jer se tada vidi pravo drugarstvo. Kad gubite na sportskom terenu, ustanite i idite dalje jer je to najveća pobeda u životu. Nemojte se sekirati kada izgubite jer gube i najveći fudbalski klubovi i ponovo se takmiče i pobeđuju jer su zato najveći. Uživajte u današnjem divnom danu i hvala organizatorima na podršci – izjavio je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Svim prisutnima su se nakon gradonačelnikovog obraćanja obratili predstavnici državnog vrha i kompanije BIG tržni centri Srbije: pomoćnica ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja za osnovno obrazovanje Vesna Nedeljković, koja je istakla da je ovaj projekat dobar rezultat međusektorske saradnje, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja prof. dr Ferenc Vicko, zatim njihove ekselencije šef Misije OEBS u Srbiji Andrea Oricio, ambasador Italije u Srbiji Karlo Lo Koskio i ambasadorka Izraela u Srbiji Alona Fišer Kam, predstavnik BIG šoping centara u Srbiji Robert Jahav i na kraju se učesnicima fudbalskog turnira obratio ministar omladine i sporta u Vladi Srbije Vanja Udovičić.

Osnovni cilj projekta, koji je inspirisan izraelskim projektom The Equalizer je da se kroz sportske i obrazovne aktivnosti kreira sredina u kojoj se neguje poštovanje i razumevanje, kao i svest o značaju učenja zdravih životnih stilova, čime se preveniraju rizična ponašanja kao što su zloupotreba psihoaktivnih supstanci, nasilje, alkoholizam i razni oblici anti-socijalnog ponašanja. Projektom su obuhvaćeni učenici petog razreda, koji se nalaze na početku novog obrazovnog ciklusa i u predpubertetskoj fazi razvoja, koja sa sobom nosi rizike za razvoj društveno neprilagođenih ponašanja.

O važnosti ovog projekta koji na međunarodnoj osnovi spaja Izrael i Srbiju za Ns Hroniku govori Njena ekselencija ambasadorka Izraela u Srbiji Alona Fišer Kam:
– Ovo je veoma važan projekat budući da se radi o modelu koji je nastao u Izraelu. U Izraelu je ovaj model nazvan Equalizer i započet je u saradnji sa nvo sektorom uključujući osam škola u realizaciji projekta. Danas ovaj projekat u Izraelu uključuje trista škola i više od tri hiljade dece širom zemlje. U Srbiji je reprezentovan ovaj model projekta koji dolazi iz Izraela i za koji smatram da će biti uspešno primenjen i mi bismo voleli da razmenimo iskustva u vezi implementacije projekta između naših zemalja tako da je ovo bio odličan primer uspeha kojim Izrael može doprineti Srbiji. Drugo, mi smo želeli da radimo sa društvenom zajednicom i tražili smo projekat koji će uključiti decu iz različitih krajeva zemlje i smatram da je naša poruka usmerena ka tome da odnosi između naših država gaje prijateljstvo i solidarnost srpskog i izraelskog društva koja su bazirana na doprinosu pozitivnog uticaja društvene zajednice i upravo zbog toga smatram da je Equalizer odličan projekat. Gledajući iz perspektive majke sam usmerena na budućnost dece širom sveta i mi možemo pomoći srpskoj i drugoj deci da izrastu u pozitivne ljude sa visokim stepenom tolerancije koja ne poznaje nasilje. Smatram da je upravo to sjajna poruka koju nosi realizacija ovog projekta u Srbiji.

U školskoj 2018/19 godini projekat se preko Misije OEBS u Srbiji finansira iz sredstava koja je donirala Vlada Italije u vrednosti od 50.000 evra. Projekat će se u ovoj školskoj godini realizovati u četiri škole koje su učestvovale u pilot fazi, a uključile su se i OŠ “Bratstvo” iz Novog Pazara i OŠ “Vožd Karađorđe” iz Leskovca. Ukupno 150 dece učestvuje u projektu tokom ove školske godine. Ambasada Izraela će ponovo svim učenicima donirati dresove, a kompanija BIG tržni centri Srbije patike. Kroz aktivnosti ovog projekta učenici razvijaju veće samopouzdanje i samopoštovanje, a razvojem zdravih životnih stilova, osnaživanjem veština ličnosti i jačanjem društvenih vrednosti, razvija se i sposobnost da se odupru rizičnim oblicima ponašanja.

U finalu fudbalskog turnira na Spensu igrali su OŠ “Jovan Popović” iz Kragujevca i OŠ “Bratstvo” iz Novog Pazara, a pobedu je odnela škola iz Kragujevca. Treće mesto je osvojila OŠ “Sveti Sava” iz Vrčina.

Autor: Anđela Zec
Foto: Mladen Sekulić