Početna Gradske teme Pokrajinska vlada kupuje pokretni mamograf

Pokrajinska vlada kupuje pokretni mamograf

U Vojvodini će od sledeće godine prvi put početi poseban program skrininga koji će omogućiti svim ženama da obave mamografski pregled, a u tu svrhu budžetom za 2019. godinu predviđena je kupovina pokretnog mamografa, saopštila je Pokrajinska vlada.

U Srbiji svake godine od posledica raka dojke umre 1.600 žena, a registruje se 4.600 novoobolelih, ukazuje se u saopstenju i dodaje da s obzirom na to da je uzrok raka dojke i dalje nepoznat, od suštinske je važnosti da se bolest na vreme otkrije.

Nažalost, na organizovan skrining mamografijom, koji se u našoj zemlji sprovodi kod žena starosti od 50-69 godina, još uvek se vrlo malo žena redovno odaziva, pa se zdravstvenim ustanovama javljaju uglavnom kad tumor uznapreduje, čime je krajnji ishod lečenja u takvim slučajevima poražavajući, upozorava se u saopštenju.

Programom skrininga koji prirema Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo predviđen je kontinuiran obilazak čitave teritorije AP Vojvodine, s posebnim akcentom na sredine u kojima postoji deficit opreme ili kadrova, neophodnih za ovu dijagnostičku proceduru.

Izvor: Dnevnik
Foto: Pixabay