Početna Gradske teme Gradonačelnik najavljuje poskupljenje odnošenja smeća zbog nove deponije

Gradonačelnik najavljuje poskupljenje odnošenja smeća zbog nove deponije

Izgradnja regionalne deponije uticaće na cenu odnošenja smeća, a stručnjaci će proceniti koliko će celokupan proces proširivanja gradske deponije na regionalni okvir koštati.

Kako za 021 kaže gradonačelnik Miloš Vučević, reč je o sigurno skupoj investiciji i velikom, dugoočekivanom izazovu za Grad i opštine koje su zainteresovane da svoj otpad deponuju u Novom Sadu.

“Građani moraju da znaju da će izgradnja nove deponije sigurno dovesti do povećanja cene odnošenja smeća, s obzirom na činjenicu da ćemo imati pravu, uređenu deponiju, kako zapovedaju zakoni. Ova cena sada je vanekonomska cena, apsolutno niža od svih ekonomskih cena”, navodi Vučević.

Kako dodaje, u Mariboru je mesečna cena odnošenja smeća 20 evra, dok je u Novom Sadu 145 dinara. “Isto tako, sigurno je da će i ogromna investicija poput novog centralnog prečistača uticati na odvođenje, tj. prečišćavanje otpadnih voda. Te investicije su skupe, ali i bitne. Naposletku je pitanje da li zdravlje uopšte ima cenu, a mislim da nema”, smatra gradonačelnik Novog Sada.

Vučevića brine i veliki broj nelegalnih objekata u okolini deponije.

“Tim objektima tamo nije mesto i moramo da nađemo rešenje za ove socijalno ugrožene porodice. Ako bismo ih raseljavali, naišao bi otpor, jer ih uklanjamo. Pred nama je zaista mnogo posla”, dodaje Vučević.

Podsetimo, plan generalne regulacije regionalne deponije trenutno je na ranom javnom uvidu. Godinama se najavljuju konkretni koraci u saniranju gradske deponije i podizanju novog, bolje održivog kompleksa za preradu, separaciju i odlaganje otpada, s obzirom na to da je današnja gradska deponija, udaljena svega šest kilometara od grada, neprihvatljivo rešenje koje se primenjuje duže od pet decenija.

Izvor: 021.rs
Foto: Pixabay