Početna Gradske teme Gradonačelnik Novog Sada o testiranju učenika na drogu

Gradonačelnik Novog Sada o testiranju učenika na drogu

Nedavnu posetu Miloša Vučevića radovima u Gornjem Sajlovu novinari su iskoristili da gradonačelnika pitaju i za druge aktuelne teme. Jedno od pitanja odnosilo se na odluku Koordinacionog tela za borbu protiv nasilja u osnovnim i srednjim školama.

Podsećamo, reč je o 25.000 testova za narkotike za koje je Grad Novi Sad obezbedio novac, dok su za nabavku i distribuciju roditeljima zadužene škole.

Kako je svojevremeno izjavio inspektor Policijske uprave Novi Sad Dejan Drobnjak, u protekloj školskoj godini među počinjenim krivičnim delima, odmah posle krađa, najviše je onih u vezi s opojnim drogama. Zbog te pošasti, ali i svih drugih opasnosti koje školarce svakodnevno vrebaju, značajan je projekat “Osnovi bezbednosti dece”. Naime, od 1. septembra projekat je započeo u svim školama u Srbiji, u saradnji MUP-a i Ministarstva prosvete, a trajaće tokom cele školske godine, uz akcenat na učenike četvrtih i šestih razreda.

Što se testova za narkotike po novosadskim osnovnim i srednjim školama tiče, gradonačelnik Vučević je izjavio:

– Voleo bih da se zlo zvano droga potpuno iskoreni, iako sam svestan toga da je tako nešto praktično nemoguće – kazao je Vučević.

On dodaje da je na svima nama da pokušamo tu pošast da suzbijemo koliko god je to moguće.

– Zato se Grad Novi Sad, na predlog Koordinacionog tela za borbu protiv nasilja u osnovnim i srednjim školama, opredelio da izdvoji novac za testove jer je prevencija u tom slučaju veoma bitna. Napominjem da će o svemu odlučivati roditelji. To znači da će se sami opredeliti da li besplatne testove žele da iskoriste za svoju decu ili ne. Isto tako, na roditeljima je da odluče hoće li dobijene rezultate predati školi ili će ih sačuvati za sebe kao opomenu. Uostalom, njihovo je pravo i da ih bace ili poklone nekome – kaže Vučević.

Redosled poteza

Kada je o ubotrebi testova za narkotike ozbiljnije počelo da se govori u gradu, načelnica Gradske uprave za obrazovanje Lidija Tomaš izjavila je da je redosled poteza u vezi s testovima na drogu sledeći: posle preuzimanja, na školama je da, uz saglasnost Saveta roditelja, testove, uz detaljna uputstva kako se koriste, podele svim roditeljima i starateljima učenika.

Potom će oni kod kuće imati priliku da testiraju decu i da nakon toga, ukoliko žele, obaveste školu ili rezultat zadrže za sebe.

Izvor: Dnevnik.rs