Početna Gradske teme Komunalna kažnjava sakupljače sekundarnih sirovina, stigla rešenja za zatvor

Komunalna kažnjava sakupljače sekundarnih sirovina, stigla rešenja za zatvor

Prema podacima Centra za romsku zajednicu, u poslednje vreme se sakupljači sekundarnih sirovina kažnjavaju sa između pet i osam hiljada dinara, a stigla su i prva rešenja za izdržavanje zatvora zbog, kako zakon kaže, krađe iz kontejnera.

Kako su sakupljači sekundarnih sirovina rekli za “N1,” oni i pored kazni neće odustati.

Ova televizija navodi da sakupljači dnevno mogu da zarade između dve i tri hiljade dinara. Iako je sakupljanje sekundardnih sirovina sada kažnjivo, otkup ovih materijala je potpuno legalan.

Naime, vađenje smeća se vodi kao krađa gradske imovine, a firme koje se bave reciklažom ga otkupljuju i tako ga uvode u legalne vode.

Kako je ranije objavio “B92”, Udruženju romskih studenata, koje u okviru projekta Centar za romsku zajednicu, pruža pravnu i psihološku pomoć Romima do sada se javilo desetoro ljudi sa prekršajnim prijavama.

Organizacije koje se bave zaštitom životne sredine, navele su da su sakupljači sirovina ti koji daju najveće rezultate kada je u pitanju sklanjanje otpada sa ulice.

– Grad Novi Sad nema tolike kapacitete da prikupi i sanira sav otpad. Sakupljači ne žele da diraju podzemne kontejnere, nego bi otpad uzimali iz nadzemnih. Ideja je da sakupljači sekundarnih sirovina mogu svojim poslom da prehrane porodice, a Grad će i dalje moći da bude čist. Čekamo sastanak sa gradonačelnikom pa ćemo videti šta Grad predlaže – rekla je nedavno za “021” Jasmina Drmaku iz Udruženja romskih studenata.

Nasuprot tome, u “Gradskoj čistoći” su izjavili da su zadovoljni radom čuvara kontejnera, koji su, prema njihovim navodima, smanjili oštećenja na kontejnerima i rasipanje smeća.

– Ovo je, za sada, jasan pokazatelj da je odluka o angažovanju radnika koji patroliraju i obilaze kontejnerska mesta utemeljena na racionalnim osnovama i da već daje rezultate. Takođe, iskoristivost otpada odvezenog sa mesta koja se čuvaju je blago povećana u odnosu na protekli period. Prave efekte očekujemo u narednom periodu, kada ćemo moći da damo i preciznije podatke – rečeno je u”Čistoći”.

Odluka “Gradske čistoće” da izdvoji šest miliona dinara za angažovanje čuvara kontejnera, koji će patrolirati gradom i prijavljiviti sakupljače sekundarnih sirovina, izazvala je veliki revolt u javnosti. Niz organizacija koje se bave ljudskim pravima je reagovao na ovu vest, a tim povodom oglasio se i Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić koji je ovu odluku okarakterisao kao diskutabilnu.

Izvor: 021, N1, B92
Foto: Ilustracija/Pixabay