Početna Gradske teme Gradonačelnik obišao radove na izgradnji sistema kanalizacije u Kovilju

Gradonačelnik obišao radove na izgradnji sistema kanalizacije u Kovilju

Milos Vucevic  (3)

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević zajedno je sa direktorom JP „Zavod za izgradnju grada“ Dejanom Mandićem i direktorom JKP „Vodovod i kanalizacija“ Milošem Stanisavljevićem obišao radove na izgradnji sistema kanalizacije u Kovilju. U tom prigradskom naselju je u ranijem periodu izgrađeno 44.469 metara mreže sekundarne kanalizacije, potisni cevovod u dužini od 848,92 metara i devet crpnih stanica, čime je omogućeno da problem odvođenja otpadnih voda bude rešen u celom naselju i da sva domaćinstva dobiju mogućnost priključenja na kanalizaciju. Trenutno se izvode radovi na izgradnji priključaka za individualna domaćinstva. Investitor ovih radova je JKP „Vodovod i kanalizacija“, a izvođač je DOO „Bulevar Company.“

Nalazimo se u završnoj fazi izgradnje kanalizacione mreže u Kovilju, a to je obezbeđivanje uslova za priključivanje domaćinstava na sistem kanalizacije. Nakon izgradnje sekundarne kanalizacione mreže u dužini od preko 44 kilometra, „Zavod za izgradnju grada“ je završio i najmoderniji prečistač na teritoriji grada, a sada nakon dobijanja upotrebne dozvole, to preduzeće je predalo poslove „Vodovodu i kanalizaciji“ da finalizuje započeto, odnosno da se obezbede priključci za oko 1300 domaćinstava. Hvala Mesnoj zajednici „Kovilj“ na saradnji i operativnosti, jer su omogućili da radnici iz „Vodovoda i kanalizacije“ budu stalno prisutni u njihovim prostorijama kako bi građani mogli da imaju direktnu komunikaciju sa njima i da zaključuju ugovore. Dobra vest je da čim se priključak dovede do njihove kuće, sistem odmah funkcioniše, tako da ne mora da se čeka na završetak radova po svim domaćinstvima, nego se odmah uključuju u sistem kanalizacije. Naš cilj je da u tri, četiri naredne godine konačno rešimo funkcionisanje kanalizacije na nivou celog grada i da se više ne bavimo tim pitanjem u 21. veku. U narednom periodu, JKP „Vodovod i kanalizacija“ krenuće sa radom u Rumenki i Stepanovićevu, a ostaju još radovi u Bockama, kao i u delu Veternika i Adica da se izvedu do kraja – rekao je gradonačelnik Vučević i dodao da je prihvatio inicijativu Mesne zajednice da građani sa prebivalištem u Kovilju ne plaćaju putarinu na auto-putu za deonicu do Novog Sada i da je Grad preduzeo aktivnosti da na sve zakonske načine utiče na rešavanje tog problema.

Milos Vucevic  (2)

Direktor JKP „Vodovod i kanalizacija“ Miloš Stanisavljević rekao je da priključak košta oko 58 000 dinara i da može da se plati u 24 mesečne rate.

Građani mogu da se priključe na kanalizacioni sistem grada odmah po završetku radova ispred njihove kuće. Oni ne moraju čekati da se svi u Kovilju priključe, a i pre uplate prve rate mogu već da koriste kanalizaciju – rekao je Stanisavljević.

Predsednik Saveta MZ “Kovilj” Mladen Vernački se zahvalio gradonačelniku Milošu Vučeviću na svim naporima koje Grad ulaže za obezbeđivanje kvalitetnijeg života svih građana tog prigradskog mesta, a posebno na tome što je ažurno reagovano na inicijativu Koviljčana u vezi sa oslobađanjem plaćanja putarine do Novog Sada.

U cilju dovođenja novoizgrađene kanalizacione mreže u funkcionalno stanje, krajem 2013. godine pristupilo se izgradnji prečistača otpadnih voda. Svi predviđeni radovi na izgradnji prečistača su završeni, izvršen je tehnički pregled objekta i ishodovana je upotrebna dozvola. Izgradnja prečistača je imala izuzetan značaj za stanovnike Kovilja, jer su se time stvorili tehnički preduslovi za puštanje novizgrađene kanalizacione mreže u redovan rad. Njeno dovođenje u funkcionalno stanje predstavlja rešenje jednog od najvećih komunalnih problema i ujedno omogućava uslove za bolji, ekološki ispravniji i kvalitetniji život stanovnika naselja Kovilj.

Izvor: Grad Novi Sad
Foto: Grad Novi Sad